ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Русия сглобяват първият в света ядрен космически двигател

29.08.2014

Първата стъпка:

В ОАО “МАШИНОСТРОИТЕЛЬНЫЙ ЗАВОД” на подмосковското предприятие Электросталь специалистите сглобиха първият топлоотделящ елемент (ТОЕ) щатна конструкция за космическата електродвигателна ядрена установка (ЯЕДУ). За това съобщава пресслужбата на Държавната корпорация (ДК) “Росатом”. Главен конструктор на двигателната установка е ОАО НИКИЭТ.

Дейностите се извършват в рамките на реализиране на проекта «Создание транспортно-энергетического модуля на основе ЯЭДУ мегаваттного класса”. Според думите на директора и генерален конструктор на ОАО «НИКИЭТ» Юрий Драгунов, съгласно плана ЯЕДУ трябва да бъде готова през 2018 година.

“По реакторната установка, в обема възложен на ДК “Росатом” всичко върви по плана, в съответствие с пътната карта”, – каза Драгунов.

Предимствата на проекта:

ЯЕДУ се планира да бъде използвана при далечни космически полети и при продължителна работа на орбита. В частност, създаването на тази установка ще позволи рязко да се намали отрязъкът от време необходим за марсианската експедиция.

Проектът за ЯЕДУ е утвърден през 2009 година от Комисията по модернизация и технологично развитие на икономиката на Русия при президента на страната. Скиците по проекта са завършени през 2012 година.

Това е скок в бъдещето. Този двигател ще ни позволи първи да стъпим на Марс, и да се върнем обратно. Това вече е скок в XXII век, изпреварване на всички останали. Сега Русия се опитва да доминира в космическия отрасъл, строят се нови космодруми и ракети. Надявам се, че ние ще успеем да се върнем на нивото от старата съветска космонавтика”, – казва в заключение Юрий Драгунов.

Източник: http://physics.com.ua/news.php?id=2342

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари