ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият вестник “Преса”: Румен Петков за АЕЦ “Белене”

25.01.2012

 

  След моралния крах на „Труд” (в който Тошев има 29-годишен стаж) и „24 часа” вестникарският бос решава да докаже, че на пазара има място, и то челно, за ново консервативно издание с щампата: „Коректният вестник”. За името „Преса” Тошев уточни, че е имал предвид двойното значение на думата. Първата идея била изданието да се казва „Трибун“, но такава марка вече била регистрирана.

 

 

24.01.2012 г.,с. 12

Депутат: АЕЦ „Белене“ Взе разрешение за първи бетон

За нов блок в „Козлодуй“ са нужни 13 години, изчисли Румен Петков

Ангел АТАНАСОВ

 Ако се откажем от проекта АЕЦ „Белене“ и минем на вариант нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, страната ни ще се върне с 13 г. назад и вместо да е енергиен лидер в региона, ще стане зависима от вноса на електроенергия.“ Това заяви вчера в Плевен депутатът от БСП Румен Петков.

 Според него ще бъде груба грешка да се противопоставят двата варианта за развитие на ядрената ни енергетика. До месец се очаква лицензиране на техническия проект на АЕЦ „Белене“ от Агенцията за ядрено регулиране. Досега по проекта са направени 3 предварителни ревизии, след които са отстранени над 10 000 бележки.

 При проведените стрес тестове във всички атомни централи в света най-висока оценка е получил проектът за АЕЦ „Белене“. Петков допълни, че преди броени дни Басейнова дирекция е дала разрешение за ползване водите на Дунав за охлаждане на реакторите на бъдещата АЕЦ, защото са налице всички гаранции, че то няма да се отрази на екологията.

 Пак тези дни е издадено разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изливане на подложния бетон на площадката, каза депутатът. „Министър Лиляна Павлова не е подписвала подобно разрешение“, възразиха от пресцентъра на ведомството пред „Преса“.

 

25.01.2012

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари