ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран се стреми да диверсифицира източниците на енергия

23.09.2014

Ръководителят на комитета по ядрена енергия към енергийната комисия на меджилиса на Ислямския съвет Ебрахим Кархане заяви, че Иран трябва да диверсифицира енергийните си източници. Според думите му в Иран слънчевата енергия дава под 1% от електроенергията в страната.

Ебрахим Кархане подчерта, че практически всички държави по света правят усилия за диверсифициране на енергийните източници.В САЩ, например, се стараят да запазят запасите си от нефт и газ и в тази връзка широко се използват алтернативни източници на енергия. Американците произвеждат значителна част от електроенергията за сметка на ВЕИ. А 25% от електроенергията използвана в САЩ е за сметка на АЕЦ.

Ебрахим Кархане напомня, че иранската програма за използване на ядрената енергия за мирни цели се е появила още преди ислямската революция. Тогава американците са планирали да построят в Иран 20 GW мощности за производство на електроенергия с ядрен произход.

Ръководителят на комитета по ядрена енергия подчерта, че сега Иран е насочил усилията си за широко използване на ядрената енергия за мирни цели. Според думите му, необходимо е също движение в посока към активно използване на неизчерпаемите видове енергия, като слънчевата, силата на вятъра, геотермалните източници.

“Иранските специалисти неуморно работят над това – да получим достъп до използването на ядрената енергия за мирни цели. Аз се надявам, че за сметка на тази енергия ще можем да произвеждаме електроенергия в планираните обеми”, – отбелязва Ебрахим Кархане.

Източник: http://iran.ru/news/economics/94423/Iran_stremitsya_diversificirovat_istochniki_energii

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари