ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изграждането на блоковете с AP-1000® в САЩ закъснява

22.08.2014

Американският сайт   публикува критична статия за забавянето на изграждането на АЕЦ “V.C.Summer и “Vogtle и последствията от това за ядрения отрасъл на САЩ

Скъпоструващите забавяния в изграждането на атомни електроцентрали предизвикват въпроса за това – могат ли строителните компании да контролират разходите за изграждането, заради които отрасъла пострада преди няколко години.

SCANA Corp., беше предупредена от възложителите на изграждането на два нови блока (в АЕЦ „V.C.Summer“) в Южна Каролина, че пускът им в експлоатация може да бъде отложен с повече от две години.

Scana Corp. и съсобственикът на АЕЦ Santee Cooper не се съгласиха с тези срокове и отказаха да носят отговорност за допълнителните разходи.

„Забавянията обикновено водят до ръст на разходите и възниква въпросът кой ще понесе тези разходи?“, казва С. Дюкс Скот, изпълнителен директор на Агенцията по промишлено регулиране на щата Южна Каролина, която осъществява контрола над разходите на SCANA Corp.

Това не е от полза за ядрения отрасъл на САЩ, който разчита на това, че новите атомни централи в Джорджия АЕЦ „Vogtle“ и в Южна Каролина ще се превърнат в доказателство на това, че САЩ умеят да строят без забавяния и преразходи, които преди няколко години бяха неотменна част от отрасъла.

По данни на анализ, направен от енергийния регулатор, един ден забавяне в изграждането на АЕЦ „Вогтл“ може да струва 2 млн. долара.

Потребителите на електроенергия обикновено плащат тези преразходи чрез повишаването на цената на електричеството, ако разбира се не се намеси правителството и не застави акционерите да платят забавянето частично или цялостно.

Въпреки забавянията и проблемите в миналото, регулаторът и в двата щата, в които се изгражда АЕЦ, заявиха по-рано, че завършването на изграждането на атомните централи струва по-ев тино от извеждането от експлоатация и пускането на газови централи.

Изначално се предполагаше, че първият от двата енергоблока на АЕЦ „V.C.Summer“ на компанията SCANA Corp., ще бъде въведен в търговска експлоатация през април 2016 г. По-късно компанията измести срока за началото 2017 г.

По думите на старши вицепрезидента на SCANA Corp. Стивън Бирн, сега изпълнителите твърдят, че датата на пускането в експлоатация на АЕЦ може да бъде отложена до края на 2018 г., ако бъдат взети мерки за ускоряване на работата.

Без тези мерки изграждането на първата АЕЦ ще бъде завършено през първата половина на 2019 г.

Вторият реактор трябва да бъде пуснат една година след първия. На свой ред компанията Georgia Power не е била информирана за допълнителни забавяния при изграждането на АЕЦ „Vogtle“.

Първоначално срокът за пускане в експлоатация нa първият й блок беше април 2016 г., а вторият трябваше да бъде въведен в експлоатация една година по-късно.

Сега обаче, в резултат на забавянията, тези срокове са изместени за края на 2017 г. и края на 2018 г.

Източник: http://www.heraldnet.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари