ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Австралия – в ход е подготовката построяване на първото хранилище за РАО

28.09.2014

В Австралия продължава търсенето на място за дългосрочно погребване на 28 контейнера с ядрени отпадъци, който трябва да бъдат върнати в страната от Франция и Великобритания до края на 2015 година.

 

През юни Австралия не успя да сключи споразумение за изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци върху земите на аборигенската община в Макати-Стейшн, в щата Северни Територии.

Шест кубически метра преминали преработка радиоактивни отпадъци ще бъдат съхранявани в контейнери от неръждаема стомана с тегло 14 тона.

Радиоактивните отпадъци ще бъдат върнати в Австралия в специално изготвени контейнери за съхранение, размерът на които ще бъде около три пъти по-малък от размера на транспортните контейнери.

Правителството търси отдалечена територия, с оскъдно количество валежи и висока геологична стабилност. Като най-подходящ за тези цел беше избран районът на Централна Австралия.

Местните съобщества, който разрешат разполагането на радиоактивните отпадъци на земите им, могат да получат десетки милиона долара. Министърът на промишлеността на Австралия Йън Макфарлейн заяви, че няколко поземлени съвета от региона на Централна Австралия са били поканени да разгледат възможността за разполагането на хранилището.

Ако поземлените съвети в Централна Австралия и Северните територии не предложат място за хранилище до 30 септември, ще бъде проведен национален търг за избора му.

Източник: www.heraldsun.com.au/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19