ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайците са заинтересовани от максимално диверсифициране на енергетиката си

24.08.2014

Предлагам ви анализа на Сергей Кондратьев, завеждащ сектор в икономическия департамент на фонда „Институт энергетики и финансов“.

 

“Независимо от наскоро сключения с Русия голям газов договор, Китай, както и досега, осигурява достатъчно голяма част от енергийния си баланс за сметка на изгарянето на въглища. Аналогична е ситуацията и в електропроизводството”.

И въпреки, че правителството на Китай полага сериозни усилия за диверсифициране на горивния баланс в електроенергетиката, в следващите години в страната все едно ще се въвеждат ежегодно около 40-50 GW въглищни електроцентрали.

Тези огромни обеми превишават количеството на въвежданите въглищни електроцентрали в останалия свят. затова сега китайците са заинтересовани максимално да диверсифицират своята енергетика.

Отчитайки, че и в Шанхай, и в Пекин, и в Гуанчжоу са реализирани много мерки за контрол на емисиите от CO2, все едно – жителите им практически през цялата година са принудени да живеят в почти постоянен смог. Тази екологична проблематика излиза сега на едно от челните места в страната.

Атомните електроцентрали в случая с Китай притежават много голямо предимство. То е свързано, на първо място, с компактността (голяма мощност на относително малка площ), на второ място, АЕЦ за разлика от ТЕЦ не се нуждаят от огромни количества (обеми) гориво – въглища, складове за съхраняването му и т.н.

Тоест АЕЦ заемат не толкова много място и в условията на и без това високата плътност на населението не предизвикват такива сериозни проблеми.

Освен това атомните електроцентрали произвеждат относително не-скъпа електроенергия. За Китай този проблем сега стои достатъчно остро. Въпреки разпространеният мит, че електроенергията в Китай е много евтина, в действителност не всичко е толкова добре. Електроенергията за промишлеността струва около 10 цента/kWh. Това са големи пари за Китай.

като се има предвид и факта, че китайският газов пазар е в процес на либерализация на цените, то електроенергията от газовите електроцентрали, няма да бъде евтина. Този факт прави изборът в полза на АЕЦ още по-очевиден.

Да не забравяме и положителният опит от работата на Китай с Русия. Построеният първи етап на Тянванската АЕЦ (това беше и първият чуждестранен проект за АЕЦ в Китай) функционира успешно. МААЕ тогава я призна за най-безопасната от съвременните атомни електроцентрали. И това не е единственият положителен пример.

Ние и сега имаме много съвместни проекти, които продуктивно се реализират или се намират на стадии на договаряне. Съвсем наскоро китайската корпорация по атомна енергия се договори с Росатом за създаване на работна група за сътрудничество по строителството на плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЭС).

Това е много перспективно направление за китайците, които също разработват полезни изкопаеми в шелфа. Без ПАТЭС изборът е само един – да се снабдяват тези обекти с електроенергия от дизелови електроцентрали. Но тогава стойността на 1 kWh от произвеждана електроенергия е недопустимо висока.

Още един пример – това е сътрудничеството при създаването на експерименталния реактор на бързи неутрони. Да не говорим за втория етап на Тянванската АЕЦ и активния ход на преговорите по третия етап. Вече е постигнато принципно споразумение, че това ще стане с участието на Русия.

Допълнително ние имаме перспективи за сътрудничество в областта на обогатяването на уран и производството на ядрено гориво. Имам предвид положителният опит с газово-центрофужния завод, който работи без забележки от китайска страна. И за него рядко споменават – това е удивителна закономерност в ядрената сфера: за нея си спомнят, по правило, когато се случи извънредно произшествие. А когато всичко върви добре и незабележимо, това от всички се възприема като необходимост”.

Източник: Центр энергетической экспертизы

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари