ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – 100 GW геотермална енергия може да позволи на страната да се откаже от използването на газ за производство на електроенергия?

17.08.2014

През последните 10 и повече години природният газ заема основен дял в енергийния профил на САЩ. Но изглежда, че там сега се опитват да “разбудят” спящия гигант геотермалната енергия.

 

Преди няколко дни Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че отделя 31 милиона долара за финансиране на ускоряване на развитието на демонстрационен геотермален проект, който ще позволи на отделните щати да се включат към източници на геотермална енергия с общ потенциал, по предварителни оценки – 100 GW.

Новият геотермален проект FORGE (Frontier Observatory for Research in Geothermal Energy), в превод – Обсерватория за напреднали изследвания в областта на геотермалната енергия, е един от пакетите за инвестиции в енергетиката, които през последните месеци одобри президентът Обама.

В края на миналия месец енергийната информационна агенция на САЩ (US Energy Information Agency, EIA) публикува нова прогноза, в която съгласно базовия сценарий, почти 75% от всички нови генериращи мощности няма да бъдат газови електроцентрали. Като отчита последните решения за развитието на геотермалната енергия, която има приоритет над слънчевата и вятърната енергетика, EIA преразглежда плановете си за обезпечаване с електроенергия.

В Министерството на енергетиката буквално са във възторг от проекта FORGE: “Инициативата FORGE е първото от този вид усилие за ускоряване на тази иновативна геотермална технология, която може да помогне за настъпване на ерата на ниските емисии на въглероден двуокис… Тази полева обсерватория ще способства за развитието на точни и възпроизводими подходи, които могат да намалят стойността на геотермалната енергия и последващата диверсификация на енергийното портфолио на САЩ”.

 

Същност на проекта

Проектът FORGE се базира на търсена на пътища, които “ефективно да стимулират развитието на голяма мрежа от пукнатини в земната кора”.

Идеята се състои в това, да се извършват манипулации на тези места под земята, където има горещи зони, но топлината няма възможност да излезе на повърхността по естествен път.

Ако се използват научни определения, това се нарича Разширена Геотермална Система, по същество – електроцентрала, с повишен КПД на преобразуване на геотермалната енергия в електрическа.

В идеален вид такава система ще създаде канали за течността, която ще циркулира през скалата и ще се връща загрята по тръбопровод на повърхността.

Практически това изглежда като сондажен кладенец като в целевата зона се впръсква вода под високо налягане, с цел да се напукат скалите. Това трябва да се прави докато мрежата от пукнатини стане достатъчно голяма за да поеме съответното количество вода от гледна точка на температурата и дебита. След това остава да се пробие вертикален сондаж до получилото се хранилище. Температурата на водата при излизането и на повърхността трябва да бъде достатъчно висока за да се превръща веднага в пара. Като алтернатива на водата системата може да нагрява всякаква течност до превръщането и в паро-образно състояние. Тази пара ще движи турбината.

Въпреки активната позиция на Министерството на енергетиката на САЩ, местните екологични организации не са уверени в отсъствието на негативно въздействие върху околната среда на този подход за производство на електроенергия. В отговор на изявеното безпокойство  заявява, че за разлика от разузнаването на находищата за нефт или шистов газ

В отговор на изявеното безпокойство от правителствената служба заявяват, че за разлика от разузнаването за нефт и газ, геотермалната система има централизирани установки, които са под пълния контрол федералните закони.

През последните няколко години президентът на САЩ показа, че относно използването на ВЕИ и охраната на околната среда неговите предизборни обещания се разминават с фактическите действия, което предизвика масово възмущение по цялата страна.

Ще има ли взаимно разбиране между защитниците на околната среда и ръководството на страната само времето ще покаже.

По материали на energy.gov

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари