ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През следващата седмица правителството ще обсъжда акционерното споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“

14.08.2014

„В момента правителството проучва ситуацията около договора с американската компания „Уестингхаус”. Това каза в отговор на журналистически въпрос служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на Министерски съвет. Според премиерът ситуацията се нуждае от допълнителен анализ.

Близнашки заяви още, че правителството не е взело окончателно решение по създалия се казус с подписаното под условие акционерно споразумение. Другата седмица ще говорим по-подробно”, заяви проф. Близнашки.

Припомняме, че акционерното споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ бе подписано тайно като обществото само бе уведомено за подготвения документ. Все още остава неясно кой е подписал документа и кога се е случило това, но е факт, че споразумението излезе наяве в последните дни на работа на правителството на Пламен Орешарски. Документът е бил одобрен от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

От получената информация стана ясно, че споразумението няма обвързващи ангажименти към българската страна, а за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да се дават държавни гаранции или да има дългосрочно изкупуване на тока.

Очаква се новият ядрен блок да струва над 5 млрд. долара, но все още не е ясно какво е включено в тази цена.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари