ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Уестингхаус” предостави допълнителна информация за публикуваното акционерно споразумение с АЕЦ “Козлодуй”

12.08.2014

                       PRESS NOTE

 

София 11 август 2014 г. – Във връзка с публикуването на акционерното споразумение за изграждане на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”, Westinghouse Electric Company LLC. би искала да предостави следната информация:

 

“Уестингхаус” договори добросъвестно акционерното споразумение за разширяване на мощностите в АЕЦ “Козлодуй”, съобразно най-добрите международни търговски практики и високи стандарти за реализация на проекти, за да гарантира, че изграждането на 7-ми блок в АЕЦ “Козлодуй” ще се осъществи по безопасен и ефикасен начин. Информация за хода на проекта беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред. Нашата цел е да предоставим на гражданите на България безопасна, надеждна и достъпна енергия, с оглед на необходимостта от диверсификация на ядреното гориво, енергийна независимост и икономически растеж.

Разкриването на някои от условията в споразумението биха дали на нашите конкуренти значителни предимства на глобалния пазар. Затова се принудихме да премахнем част от информацията, свързана с детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването и нашата стратегия за внедряване.

“Уестингхаус” работи в България повече от 20 години, като спазва високи стандарти на бизнес етика и ще продължи да го прави и по отношение на този проект.

“Уестингхаус” е поела ангажимент за значително разширяване на съществуващите производствени мощности в България, създавайки хиляди нови високоплатени работни места за реализацията на този проект и внедрявайки технологията AP1000®, която е призната в Европа, Азия и Америка като най-модерния технологичен избор. В допълнение, “Уестингхаус” ще създаде значителни възможности за българските фирми да произвеждат оборудване за новата мощност в АЕЦ “Козлодуй” и други проекти по света, като разкрие повече от 10 000 работни места през следващите 3 до 5 години в сферата на високите технологии и създаде възможности за износ в цял свят.

За да се изясни неточната информация, представена в някои статии и репортажи в медиите, бихме искали да насочим вниманието Ви към следното:

Акционерното споразумение:

1)    НЕ изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ “Козлодуй”, негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите.

2)    НЕ изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност. Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията.

 

Акционерното споразумение:

1)                                 Ангажира “Уестингхаус” да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ “Козлодуй”.

2)                В заключение искаме да подчертаем, че “Уестингхаус” се съгласи споразумението да бъде публично оповестено, въпреки че международните търговски практики, включително тези, свързани с производството на ядрена енергия, не препоръчват разкриване на специфичните договорни условия, тъй като това би застрашило конкурентоспособността на съответните дружества. Осигурихме тази възможност, за да демонстрираме желанието си за прозрачност в максималната възможна степен, без това да уврежда нашето конкурентно предимство на глобалния пазар.

 

“Уестингхаус, част от групата на корпорация Тошиба (TKY:6502), е глобален лидер в иновациите в областта на ядрената енергия, както и водещ доставчик на продукти и технологии за ядрени реактори на световно ниво. През 1957 г. компанията предостави първия в света водо-воден реактор в Съединените щати (в Шипингпорт, Пенсилвания). Днес технологията на Уестингхаус е в основата на около половината работещи атомни електроцентрали в света, включително за над 50% от тези в Европа. АР1000 е търговска марка на Westinghouse Electric Company LLC.

 

Westinghouse Electric Company LLC

1000 Westinghouse Dr., Cranberry Township, Pa., 16066 www.westinghousenuclear.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари