ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бъдещето на новия реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е под въпрос

11.08.2014

Бъдещето на новия реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е под въпрос, след като електроцентралата публикува акционерното споразумение с Westinghouse, в което се посочва, че то ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство.

 

Това заяви за България Он Ер бившият шеф на електроцентралата Валентин Николов.

По негови думи не са спазени няколко изисквания от закона на Енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Документът е непълен, тъй като клаузи в него се пазят в тайна по настояване на американската компания.

Споразумението беше подписано на 1 август тази година.

„В Закона на енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия ясно са посочени стъпките, по които изграждането трябва да върви. Имаше ведомствена комисия от всички министерства, която беше направила пътна карта на начина на изграждане на седми блок. Имаше и НС, което казва, че е препоръчано от правителството да направим международен търг с технологиите лека вода под налягане и този международен търг да посочи изпълнителя на този проект“, коментира Николов:

В момента се заобикалят тези закони, категоричен е той. По негови думи все още не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея. Не е намерен и инвеститор, който да отговаря за проекта, допълни експертът. Според него именно заради това проектът може да пропадне.

Източник: http://tribali.info/bg/badeshteto-na-noviya-reaktor-na-aets-kozloduy-e-pod-vapros-/#sthash.t4tWlv5A.dpuf/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари