ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – саботаж на четвърти блок на АЕЦ “Дул”?

11.08.2014

Умишленото спиране на един от енергоблоковете на АЕЦ “Дул” не предизвиква съмнения в специалистите.

 

Технологичната защита на четвърти блок е сработила поради загуба на масло за смазване на лагерите на турбината в неядрената част енергоблока.

В четвъртък се появиха първите подозрения за възможна диверсия. Технологични пропуски на масло в системата не са открити.

“Ние констатирахме, че дренажния кран е бил просто отворен и маслото е изтекло. Този кран е с ръчно управление и задължително се намира в затворено състояние по време на експлоатация на енергоблока. Това е преднамерено ръчно вмешателство, някой е отворил крана”, – заяви в петък за телевизия RTBF директорът на Федералната агенция за ядрен контрол.

Съвършено ясно е, подобна операция може да бъде извършена само от някой от работещите в АЕЦ. Достъпът до там е възможен само чрез автоматизираната пропускна система, така че няма да бъде трудно да се затвори кръгът от сътрудници, които са били в турбинна зала в момента на инцидента.

В крайна сметка за първи път в историята на Белгия в разследване на произшествие на АЕЦ, наред с технически специалисти, участва и прокуратурата.

Според съобщенията в СМИ, следователите разпитват работници от централата. Относно мотивите за такова извънредно произшествие засега не се обявяват никакви версии.

Източник: Интерфакс

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари