ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АКЦИОНЕРНО СПОРАЗУМЕНИЕ С „УЕСТИНГХАУС”

09.08.2014

АЕЦ “Козлодуй” публикува на своята официална страница в Интернет акционерното споразумение с компанията „Уестингхаус”. Още на 01.08.2014 г. атомната централа пое ангажимент да публикува текста на споразумението след съгласуване с американската страна.

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” проведе неколкодневни преговори с  партньорите от „Уестингхаус” и настоя за публикуване на пълния текст. Ръководният екип на американската компания счете за нужно да защити някои части от споразумението като важна фирмена информация, изтичането на която би накърнило пазарните позиции на „Уестингхаус”.

Текст на споразумението.

http://www.kznpp.org/uf//Novini/2014/08_2014/SHA%20Kozloduy%207%20Executed%20(Redacted).pdf

5 Responses to АКЦИОНЕРНО СПОРАЗУМЕНИЕ С „УЕСТИНГХАУС”

 1. Росен on 09.08.2014 at 1:49

  Ако се сумира всичкото с черен цвят, то излиза, че 24 страници са „изцяло“ „редактирани“.
  По-добре да не го бяха качвали изобщо.

  • TSO on 09.08.2014 at 2:15

   Там са срокове, финансови условия и неустойки. Проблемът е, че в тези неща се „варира“ при различните контракти. Отделно, едно е да не изпълниш срок и да си говорите с контрагента за отлагането му, и съвсем друго е и да се обясняваш като ученичка пред медии как даже и в България си се забавил със строителството.

   Важните моменти ако се пренебрегнат замазаните страници:
   1. Много нисък праг на неустойка. Това намирисва на желание да се оформи Фаза 1 и лицензиране на „проекта“ от АЯР (кой кого преметна и пропуснаха думата площадка тепърва предстои да се изяснява) и да забравим за проблемите.
   2. Нулев ангажимент към отработеното гориво и генерираните отпадъци. Това в съчетание с пълна забрана за ползване на каквото и да е чуждо гориво. Приложение 2 е от „скритите детайли“, но и на Обама е ясно, че там на първо място е Росатом.
   3. Нулев ангажимент към обекта в момента в който стане „ядрен“. Слагаме касета в реактора и кой от къде е. Това предполага Инвеститорът да си къса нервите с подизпълнители, избирани от друг.
   4. Много завоалирано е написано за достъпа до инфраструктурата. Ще се плаща ли или няма да се плаща? Особено при положение, че се очертава това да е частен проект с 50,1% българско участие. Не видях да пише държавно.
   5. Натрапчиво се появава думичката „реактор“ в подходящ контекст. Остава се с впечатлението, че проектната компания строи „Реактор“, а после някой го довършва до ядрен енергоблок. Следва да се напомни: АЯР реактори не лицензира!

   И ред такива, но на примависта толкова.

 2. TSO on 09.08.2014 at 2:03

  Изключително драматичен скандал, продължил близо 3 часа, е избухнал между бившите енергийни министри Румен Овчаров и Драгомир Стойнев на пленума на БСП, разказаха присъствали в залата.

  Основната тема е било споразумението с американската компания „Уестингхаус“ за строежа на Седми блок на АЕЦ Козлодуй.

  Овчаров е обвинил Стойнев, че със споразумение, сключено в последните дни на кабинета е направил точно същото, което е направил Иван Костов с Мариците в края на управлението си.

  С много висок тон Овчаров е изброил 5 сигурни неща, които включва договорката с „Уестингхаус“, за които партията не е била информирана и от които никой не може да се отметне.

  1. Споразумението е подписано.

  2. Подписаното споразумение теоритично може да бъде отменено, но няма кой да го направи.

  3. В него има клауза за изключителност, заради която никой не може да контролира Уестингхаус.

  4. Уестингхаус не дава нито лев за проекта, а апортната му вноска в дружеството са само неговите инженерни проекти.

  5. Отговорността на Уестингхаус, ако не си свърши работата или забави изпълнението, е само 300 млн. долара. В Китай „Уестингхаус“ строи централа, която се бави вече 2 години. Догорорът на китайците обаче е написан както трябва и Уестингхаус вече са изплатили 1 милиард долара неустойки за забавянето, заявил Овчаров.

  На обвиненията Драгомир Стойнев отвърнал, че лично се е преборил в споразумението да се включат 7 условия, които защитават интереса на България. Освен това напомнил, че е наложил клаузата проектът да се одобрява от следващо правителство и то да може да го спре, ако не му харесва.

  Какво очакваме – да настояваме служебното правителство или пък следващото да спре проект, прокаран по времето на БСП? Как си представяте, че ГЕРБ и Реформаторите ще имат силите да спрат американски проект, дори да не го харесват, запитал Овчаров.

  Друг бивш икономически министър на БСП – Петър Димитров е опитал да защити Стойнев, но вместо това се получила конфузна ситуация.

  Ако сега някой попита кой е наложил „Уестингхаус“, трябва да си признаем, че това беше нашият бивш коалиционен партньор, казал Димитров.

  След което станал Янаки Стоилов и с широк жест запитал: Това означава ли, че Драго е концесионер на ДПС?

 3. Сергей Смирнов on 09.08.2014 at 19:20

  Участие минисра экономики и энергетики прямо прописано в пункте (D) на странице 3, уставной капитал невелик – 14 000 000 лв.

  Однако, что означает (цитата со стр. 10):

  „Блок 7 на АЕЦ Козлодуй (К7)“ означава ядерният реактор, който ще да бъде построен на Площадката, като часть от Проекта;

  Я так и не понял. Турбогенератор в проект входит или нет?

  • TSO on 09.08.2014 at 20:23

   Примерно так. В рамках конкретного соглашения не входит. По крайней мере так пишет в официальном документе.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари