ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Hitachi и Литва се договориха за създаване на съвместно предприятие за строителство на АЕЦ

01.08.2014

Министерството на енергетиката на Литва и стратегическият инвеститор за новата АЕЦ в страната - Hitachi, Ltd на 30 юли подписаха меморандум за съвместни действия в рамките на подготовката за учредяване на междинна компания по проекта, съобщиха от Министерството на енергетиката на Литва.

 

В този меморандум Министерството на енергетиката и Hitachi се задължават съвместно да извършат подготвителните дейности за учредяване на междинна компания по проекта.

От МЕ на Литва отбелязват, че като се отчита прогреса, постигнат по време на преразглеждането на проекта, споразумението между парламентарните партии незабавно да се реализират стратегическите енергийни проекти, включително и проекта на Висагинската АЕЦ, в меморандума е предвидено до средата на септември да бъде подготвен подробен план за учредяване на междинна компания за проекта, в който ще бъде определена структурата и функциите на компанията. Подготвеният план и реализацията му ще бъдат предоставени и подробно обсъдени с регионалните партньори – представителите на Латвия и Естония.

От министерството на енергетиката на Литва подчертават, че през миналата и тази година за целите на увеличаване конкурентно-способността на проекта за новата АЕЦ са получени реални резултати: получени са предложения от стратегическия инвеститор и кредитни агенции от Япония по повод подобряване на условията за финансиране на проекта. Направено е и изследване “Интеграция на страните от Прибалтика към вътрешния енергиен пазар на ЕС. Изследване на възможните варианти за организиране на напречните връзки”, което потвърди, че синхронизацията на Прибалтика с мрежите на континентална Европа е възможна с новата АЕЦ. Потенциалните инвеститори (енергийните компании на Литва, Естония, Латвия и стратегическият инвеститор – Hitachi, Ltd) представиха обща позиция по икономическата оценка на проекта и посочиха така наречените “отворени въпроси”. Правителството на Литва е формулирало отговорите и ги е представило на потенциалните инвеститори – енергийните компании на Естония и Латвия, отговарящи за реализацията на проекта.

Междинната компания се учредява с цел осигуряване на зрелостта на проекта, по-нататъшното подобряване на конкурентно-способността и реализацията му.

Отворените въпроси на междуправителствено ниво съвместно с Естония и Литва се решават в комитета на високопоставените длъжностни лица в областта на енергетиката в съвета на министрите от страните на Прибалтика.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/07/31/50627

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари