ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Решенията за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат взети от следващото правителство

31.07.2014

Всички бъдещи решения за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат взети от следващия кабинет поради тяхната значимост.

 

Това обясни днес премиерът в оставка Пламен Орешарски по време на пресконференцията в Министерски съвет.

По време на вчерашната си среща с президента на „Уестингхаус“ Дани Родерик премиерът е подчертал, че изграждането на новата ядрена мощност е от изключително значение за страната ни. Благодарение на това страната ни може да диверсифицира енергийните си доставки, съобразно изискванията на Европейската комисия, обясни още Орешарски. Той не засегна въпроса какво ще прави страната ни с отработеното ядрено гориво от бъдещия реактор AP 1000 на „Уестингхаус“.

Проектът е в съответствие със стратегиите на всички кабинети от последните 25 години, свързани с развитието на ядрената енергетика. До момента всички правителства под различни форми са подчертавали, че България трябва да продължи да развива ядрената си енергетика.

Орешарски отрече информацията, че правителството е взело някакво решение по отношение на замразения у нас проект за строителството на газопровода „Южен поток”. „По отношение на коментарите на ЕК и съмненията им за несъответствие с европейското законодателство, разпоредих спиране на нови договаряния така, както е препоръката на ЕК. Министър Стойнев има заповед в този дух”, каза още Орешарски.

Вчера Родерик е имал срещи с представителите на всички политически партии у нас и с премиера Пламен Орешарски. Общо е било мнението,  че проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е от съществено значение за енергийната сигурност на страната. По какъв начин точно ще бъде подготвено финансовото споразумение ще стане ясно след като това бъде уточнено между акционерите, каза той. Цената на проекта вече бе обявена малко над 5 млрд. американски долара.

„Оценявам подкрепата, която сме получили досега“, е заявил и Родерик по време на срещата. Той изрази увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България. От „Уестингхаус“ са отбелязали и опасенията си от забавяне на проекта и изразиха желание работата по него да продължи.

Подготвяното предложение за споразумение  предвижда „Уестингхаус“ да влезе като акционер в АЕЦ „Козлодуй Нови мощности“ с 30-процента участие. След като бъде изграден проекта след десетина години американската фирма ще излезе от проекта. Целта ни е да направим тук не един американски проект, а това да бъде изцяло български проект, обясни още Родерик. Това е и причината да се търсят основно български подизпълнители, за да може веригата за доставки да бъде предимно с родни фирми.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари