ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – AP-1000® – Проблеми с производството на укрупнени модули за изграждането на ядрените енергоблокове в Джорджия и Южна Каролина

08.08.2014

Ядреният отрасъл на САЩ започна да изгражда първите от десетилетия АЕЦ с използването на изготвени предварително блокове, като в конструктора „Лего“. Целта е да се постигнат икономии на време и пари.

 

Първите два реактора, изграждащи се след 16-годишно затишие – АЕЦ „Вогтл“ на компанията Southern Co в Джорджия и АЕЦ „Самер“ на Scana Corp в Южна Каролина, се строят от крупни модули.

Много модули се правят извън строителната площадка, което е свързано с усилията за подобряване на качеството и избягване на хроничните преразходи, които едва не доведоха до унищожаването на ядрения отрасъл през 60-те и 70-те години на миналия век, когато бяха изграждани първите атомни централи.

Според твърденията на анализатори, инженерите са разработили такива конструкции, които е било много трудно или дори невъзможно да бъдат изработени.

Заводът в Луизиана, който изграждаше първите готови секции, беше затруднен от спазването на строгите норми за сигурност. Енергийните компании своевременно бяха информирани за трудностите, но не можаха да избегнат проблемите.

Сега водещите проекта компании свалят от производство в завода в Луизиана най-големите модули и сключват договори с нови производители.

Планираше се пускането на първите блокове и на двете площадки – в Джорджия и Южна Каролина (на всяка от площадките се планират по два блока) – да стане през 2016 г., но сега срокът е отместен за 2017 г. или началото на 2018 г.

В Джорджия Southern Co предполага, че разходите й ще са с 646 милиона долара над планирания бюджет. Делът на компанията в проекта е 6,1 млрд. долара.

Джозеф Базз Милер (Joseph „Buzz“ Miller) – един от ръководителите на Southern Co, отговарящ за изграждането на АЕЦ в Джорджия, смята, че модулното строителство може да бъде ефективно, въпреки неотдавнашните проблеми.

 „Доведе ли това до голяма икономия на време за първите енергоблокове? Не“, казва той. „А перспективно ли е? Да.“

Westinghouse и Chicago Bridge & Iron Co постепенно намаляват производството в завода в Лейк Чарлз и наемат компании в Орегон, Флорида и Вирджиния за изграждането на най-големите модули, съобщи прессекретарят на Southern Co Брайен Грин.

Повече подробности ще научите от статията:

http://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=11300018

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари