ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


БНТ – Президентът на Westinghouse Дани Родерик даде екслузивно интервю на Димитър Цонев в “Още от деня”.

30.07.2014

Президентът и главен изпълнителен директор на американската компания Уестингхаус Дани Родерик е у нас за разговори с управляващи и опозиция.

Родерик се срещна с премиера в оставка Орешарски и с лидери на политическите партии. Пламен  Орешарски заяви пред шефа на Уестингхаус, че кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и подчерта, че той е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата.

Пред Дани Родерик Пламен Орешарски отбеляза одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта и подчерта, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди. Убеден съм, че проектът за строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй е добър, каза още премиерът в оставка.

Както пред него,така и по-късно в студиото на “Още от деня” Родерик оцени високо подкрепата, която получава у нас. Той изрази увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и изтъкна ползите от него. След днешните си срещи в София с политици от почти всички партии, президентът на Устингхаус каза, че е по-скоро оптимист за бъдещето на проекта и посочи,че е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

Дани Родерик – президент и главен изпълнителен директор на Уестингхаус: “Истинската новина е, че имаме надежда, че договореното до момента ще продължи независимо какво ще е е следващото правителство.

Това ще бъде проект, чието изграждане ще обхване живота на едно цяло поколение и затова не бива да бъде разгреждан като политически, смята Родерик.

Всички партии трябва наистина да поемат задължение към този проект и затова се срещнахме с представител на всяка от политическите партии днес.”

Не всички от тях имат достатъчно информация по проекта, но тя ще бъде предоставена, защото целта на Уестингхаус е този проект да бъде максимално прозрачен, каза още Родерик.

Той отново потвърди, че цената на проекта ще бъде малко над 5 млрд. щатски долара и към момента по думите му е една от най-конкурентносопособните, предлагани някога. Родерик подчерта и голямата полза, която българската икономика ще има от строежа преди всичко заради енергийната сигурност, която ще осигури, но заради участието на наши компании в него и многото нови работни места, които ще бъдат открити.

Целия разговор с Дани Родерик в “Още от деня” може да видите ТУК.

 

Б.Р. Заслужава си да знаете:

Реалната цена на проекта при подписване на EPC договор наистина е малко над 5 млрд. долара, обясниха независими източници пред 3eNews. Към тази цена обаче се добавят и около 30% допълнителни разходи, които държавата трябва да направи по проекта. Това веднага ще оскъпи строителството на блока до 6,2-6,5 млрд. долара. Освен тези разходи по време на строителството, което ще продължи около 10-12 г. трябва да се добавят и ескалационни индекси, които са около 5% от сумата на проекта. Така страната ни се оказва, че вероятно ще даде малко под 7 млрд. долара за строителството само на един ядрен блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , ,

2 Responses to БНТ – Президентът на Westinghouse Дани Родерик даде екслузивно интервю на Димитър Цонев в “Още от деня”.

 1. TSO on 30.07.2014 at 10:05

  „Това ще бъде проект, чието изграждане ще обхване живота на едно цяло поколение и затова не бива да бъде разглеждан като политически, смята Родерик.“

  Не е грешка в превода. Да се строи и да се построи са различни цели.
  И не е политически, а геостратегически. Ще има точка на картата им за овладяна територия.

  Обаче със совалката сред партиите се е прецакал. Навсякъде е обещал изборна победа и финансова подкрепа за това. Днес ще изтече информацията на кой колко ще се дава, всеки ще се оцени като прецакан… и язък за самолетния билет. Скоро следва да очакваме и Хилъри да дойде да нервничи.

  • Сергей Смирнов on 01.08.2014 at 20:50

   Это только часть картины. Немногим более года тому назад, у нас перевели пресс-релиз Вестигауза:

   Westinghouse поблагодарил правительство США за поддержку
   http://www.atominfo.ru/newse/l0830.htm

   Оригинал датирован 25.06.2013 года и доступен на сайте Wesinghouse Electric Company LLC.

   Говорится там о помощи в Чехии и Индии, про Болгарию ничего нет.
   После этого, как известно, в ноябре месяце министр Стойнев с делегацией руководства АЭС „Козлодуй“ посещает штаб-квартиру Вестингауза, 12.12.2013 года проходят переговоры Родерика и Орешарски.

   А в январе Родерик недоволен подписанием соглашения с Венгрией, говорит о том, что не было конкурса, не были „ранжированы“ технолигии. Там Россия, между прочим, дает кредит на 2 блока проекта ВВЭР-1200 (скорее всего, В-491).

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари