ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След 104% ВВЭР-1000 излизат на номинална мощност 107-110% с модифицирано гориво

31.07.2014

В базата на Новосибирския завод за химконцентрати (НЗХК) започва производството на горивни касети, с чиято помощ ще бъде решена задачата за повишаване на мощността на руските енергоблокове с ВВЭР-1000

 

В световната практика за повишаване на мощността на енергоблоковете се използват топло-отделящи сборки (ТОС) със смесващи решетки.

Тези решетки не само ще позволят да се засили топлообмена от топло-отделящите елементи (ТОЕ), но и да ги предпазя от прегряване.

Специалистите от ОКБ «Гидропресс» са разработили модернизирана конструкция на решетките на горивните касети. Новите решетки «Вихрь» и «Прогонка» нямат допир с ТОЕ в процеса на експлоатация, което ги предпазва от износване.

Няма никаква информация за използване на подобни конструкции от другите производители на ядрено гориво.

Усъвършенстваните ТОС с решетките «Вихрь» и «Прогонка» вече преминаха тестовите изпитания в НЗХК.

Сега заводът организира производството на модернизираните горивни касети предназначени за работа в активната зона на реактора на четвърти блок на Балаковската АЕЦ.

Очаква се към 2019 година, след цялостна поетапна замяна на ядреното гориво, този блок да премине на мощност 107-110%, което е основната цел на концерна «Росэнергоатом». Плановете са увеличаването на мощността от 104% до 107-110% да обхване всички енергоблокове с реактори ВВЭР-1000 на руските АЕЦ.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2014/07/29/povishenie-moshchnosti-energoblokov-aes/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари