ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Две от шведските АЕЦ намалиха мощността заради необичайно високите температури на Скандинавския Полуостров

27.07.2014

Възможно е атомните централи да работят с понижена мощност повече от седмица. Това заявиха от представители на операторите в сряда, 23 юли 2014 г.

 

Това е АЕЦ „Оскарсхамн“, която принадлежи на немската компания E.ON.

 

И АЕЦ „Форсмарк“ , оператор на която се явява шведската Vattenfall.

Те понижиха своята мощност заради повишаването на температурите на морската мода, което ограничава възможността за охлаждането на кондензаторите на турбините им.

„При повишаването на температурата на охлаждащата вода на всеки градус над 23 оС е необходимо намаляването на мощността на всеки блок с по 3%“, заявиха представители на АЕЦ „Форсмарк“.

Не е ясно колко ще продължи това, но метереолозите съобщават, че горещото време се очаква да се задържи поне единадесет дни.“

Ако температурата на морската вода достигне 26 оС, трети енергоблок на АЕЦ „Форсмарк“ ще бъде изключен, а при достигането на 28 оС ще се наложи спирането и на другите два, заяви официален представил на Vattenfall.

Сега, според съобщения на шведската метеорологическа служба, температурата на водата е около 22-23 градуса.

АЕЦ „Оскарсхамн“, в която се експлоатират два енергоблока с обща електрическа мощност около 1 950 MW, намали своята производителност с около 90 MW заради високата температура на водата за охлаждане, заяви официален представител на АЕЦ-а. Сега централата работи с 93% от номиналната си мощност.

Източник: Reuters

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19