ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия и Китай планират изграждането на АЕЦ с ториево гориво

28.07.2014

Химическият елемент торий е наричан ключ към решаването на проблема с търсенето на по-безопасни и екологично чисти източници на ядрена енергия.

И както става в холивудските филми, страните се съревновават кой първи ще се научи да управлява тази енергия. Индия, в чийто недра се намират хиляди тонове от този метал, обяви плановете си да изгради ядрен реактор с ториево гориво до 2016 г. Индия обаче има конкурент в лицето на Китай, който неотдавна измени графика на строителството на АЕЦ с торий, като поиска от учените в Шанхай да изградят такъв реактор в близките десет години.

Професор Роджър Барлоу от Университета в Хадерсфилд е участник в екипа, изследващ получаването на енергия от торий. По неговите думи, торият е по-малко опасен от урана, доколкото прегрелият ториев реактор може просто да бъде изключен, което ще позволи избягването на проблемите, възникнали например в АЕЦ „Фукушима“.

„Китайците изразходиха много средства за създаване на технология за АЕЦ с ториево гориво. Не зная дали усилията им ще се увенчаят с успех. Те разбират, че населението на Китай е многочислено, а стандартът на живот нараства и затова на хората е необходима повече електрическа енергия. Въпреки че строят много топлоелектроцентрали на въглища, китайците също така разглеждат и други източници на енергия“, отбелязва професор Барлоу.

Източник: http://www.metro.co.uk
Б.Р. Принципът на работа на ториевите реактори и изобщо на ториевия горивен цикъл е нещо много по-различно от познатите ни реактори, които използват като гориво U235. Затова горещо ви препоръчвам да прочетете статията: http://www.atomic-energy.ru/smi/2011/12/26/29826

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари