ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Санкциите засега не влияят на успехите на “Росатом”

22.07.2014

Енергийният портал POWER ENGINEERING публикува статия за дейността на Русия в сферата на ядрената енергетика

 

Авторите твърдят, че санкциите заради Украйна засега по никакъв начин не са повлияли на успехите на Държавната Корпорация “Росатом”.

Към средата на юли 2014 г. Русия е подписала девет споразумения за сътрудничество със страни по целия свят, в това число с Виетнам, Бразилия, Финландия, Индонезия и Иран.

Освен това консорциум, оглавяван от руската компания, взе участие в търга за разширението на АЕЦ „Темелин“, който в последствие беше отменен от чешката енергийна компания CEZ. Трябва да се отбележи, че това стана във време, в което някой държави по света наложиха санкции на Русия заради действията й в Кримския регион на Украйна, а след присъединяването на Крим против страната бяха наложени още по-тежки санкции..

През април, когато кризата в Крим започна да се задълбочава, министерството на енергетиката на САЩ напусна няколко проекта, които се развиваха съвместно с Русия. Това не попречи на Русия да реализира плановете си в ядрения отрасъл, в това число да завърши изграждането на реактори в Иран, Индия и Русия.

Руската държавна корпорация по ядрена енергия „Росатом“ притежава 27 работещи реактора, със обща мощност 20 197 MW. Още 11 енергоблока се намират в процес на изграждане. Това е забележително за страна, която се намира под влиянието на разширени санкции на САЩ и Европейския съюз, насочени към енергийни компании, банки и инвестиции в руската икономика. Въпреки всички опити да бъде ударено по финансовото положение на Русия, изглежда, че други държави искат да си сътрудничат с нейните ядрено-енергийни компании, за да осигурят необходимата им електроенергия.

Самата Русия продължава да изгражда нови енергоблокове за удовлетворяване на собствените си потребности от електрическа енергия. Интересно е да се разбере дали санкциите ще доведат до спад в икономиката на страната или тя ще продължи да печели пари, изграждайки атомни централи по целия свят.

Източник: http://www.power-eng.com/index.html

Tags: , ,

One Response to Санкциите засега не влияят на успехите на “Росатом”

 1. Сергей Смирнов on 22.07.2014 at 10:50

  „Руската държавна корпорация по ядрена енергия „Росатом“ притежава 27 работещи реактора, със обща мощност 20 197 MW.“

  Давайте посчитаем:

  Белоярская АЭС 1 БН-600 (еще 2 два остановлены)
  +
  Билибинская АЭС 4 ЭГП-6
  +
  Балаковская АЭС 4 ВВЭР-1000
  Калининская АЭС 4 ВВЭР-1000
  Кольская АЭС 4 ВВЭР-440
  Нижегородская АЭС 1 ВВЭР-1000 и 2 ВВЭР-440 (еще 2 остановлены)
  Ростовская АЭС 2 ВВЭР-1000
  +
  Курская АЭС 4 РБМК-1000
  Ленинградская АЭС 4 РБМК-1000
  Смоленская АЭС 3 РБМК-1000
  +
  Билибинская АЭС 4 ЭГП-6
  _____________________________

  Итого: 33 блока

  Информацмя о мощности можно получитить на сайте МАГАТЭ:
  http://www.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=RU

  Или прямо на сайте ОАО „Концерн Росэнергоатом“.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари