ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Въвеждането в експлоатация на първия блок с AP 1000® отново е отложено

21.07.2014

Завършването на първи блок на АЕЦ “Санмен” по проекта AP 1000® на американската компания Westinghouse е отложено минимум до края на 2015 година.

 

Причината са отново възникнали въпроси по неговата безопасност, съобщава агенция Reuters позовавайки се на официалния представител на подизпълнителя на строителството, китайската компания SNPTC Гао Хонбо.

Планираше се първи блок на АЕЦ Санмен да бъде първият действащ не само в Китай, но изобщо в света с AP 1000®. Такива нлокове се строят и в САЩ, но никъде още не се експлоатират.

Строителството започна още през 2009 година. Съгласно първоначалните планове пускането му трябваше да стане през 2013 година, но строителството се забави поради аварията на Фукушима през 2011 година. Последният срок, който беше определен е края на тази година.

Сега, след измененията в конструкцията на реакторната установка и проблемите с някои основни компоненти, пускът се задържа минимум с още една година. По-рано имаше съобщения, че в проектната документация са направени повече от 18 хиляди измененния.

“Качеството и безопасността трябва да бъдат наш приоритет. Ние нямаме право да ги жертваме само затова, че да се вложим в срока”, – отбелязва Гао Хонбо.

Авторите на проекта AP 1000® твърдят, че той е най-евтиният сред останалите проекти от трето поколение, доколкото в него широко се използват известни (съществуващи) технологии.

Вече няколко години към безопасността на AP 1000® спорадично възникват въпроси от страна на експертите, включително и в САЩ. Например, през 2011 година група американски обществени организации се обърнаха към комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ с искане внимателно да разгледа редица проектни недостатъци, които, според тяхното мнение, са налице в AP 1000®.

През януари тази година австрийски експерти разкритикуваха доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), подготвен за седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, който се планира да бъде реализиран за първи път в Европа по проекта AP 1000®.

АЕЦ Санмен се строи в провинция Чжецзян в Китай. В рамките на първия етап са планирани два енергоблока AP 1000® по 1250 MW всеки, разработени от фирмата Westinghouse Electric Company.

Източник: http://www.seogan.ru/vvod-v-ekspluataciyu-pervogo-energobloka-kitaiyskoiy-aes-sanmen-vnov-otlozhen.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари