ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Професор Нина Дюлгерова: АЕЦ “Белене” – това е важен проект за Русия и стратегически за България

25.01.2012

 

 

   Енергийният експерт Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки и доктор по история, член на УС на Съюза на учените в България, член на Дипломатическия институт на МВнР, преподавател във Варненския свободен университет.

    “…….Реализирането в България на другия голям руски проект – атомната електроцентрала “Белене” ще бъде в дневния ред на правителството през тази година.

    Резултатите от направените стрес-тестове, както на съществуващата АЕЦ “Козлодуй”, така и на АЕЦ “Белене” на етапа на проектиране, дават сериозни гаранции, че проект за АЕЦ с руско участие ще бъде реализиран.

   Ако в целия свят се строят атомни електроцентрали, а в България приемането на такова решение се движи в политическо русло, то такова развитие на събитията противоречи на българските интереси.

   Възможно е ако на бъде построена АЕЦ в България, тези реактори да “заминат” за Турция за построяването на проектираната АЕЦ “Аккую”.

   АЕЦ “Белене” е важен проект за Русия и стратегически за България. Отказването от реализацията му означава, че страната в енергийната сфера ще отиде в периферията не само на Европа,но и на света.”

   АЕЦ, построена по съвременните технологии и при спазване на всички стандарти за безопасност, ще стане гарант за енергийната безопасност на страната. България ще бъде част от енергийния свят, доколкото бъдеще имат тези държави, които разполагат с различни енергийни източници.

   “Бургас-Александропулис” и «Южен поток» – това са транзитни проекти за България, която се  явява като част от европейското енергийно пространство.

   АЕЦ “Белене” – това е български проект, даже независимо от състава на акционерите. Ако правителството трябва да реши, да реализира ли този проект или не, основавайки се на националните интереси,той, без съмнение, той ще бъде приет, защото гарантира енергийното бъдеще на България”

 

Източник: Vz.ru

25.01.12

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари