ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дани Родерик – Westinghouse хвърли в конкурса за АЕЦ “Темелин” 50 милиона долара

20.07.2014

Разходите на компанията „Westinghouse“ в отменения конкурс за дострояване на АЕЦ “Темелин” в Чешката Република са около 50 милиона долара.

 

Това заяви в интервю за вестник „Lidove noviny“ ръководителят на компанията Дани Родерик.

“Ние изразходвахме около 50 милиона долара. Във Витковиц ние започнахме производството на модули, от които се сглбяват нашите енергоблокове. Ние сътрудничихме с повече от 100 доставчици, така че те да бъдат готови за строителството”, – каза Родерик.

Конкурсът обявен от ČEZ за дострояване на двата блока беше отменен през април тази година. Държавата се отказа да гарантира ниски цени на електроенергията, и по този начин начинанието се оказа твърде рисковано. Въпреки всичко се разчита на насрочване на нов конкурс в обозримо бъдеще.

«В това време когато проектът беше поначало свързан с пазарната цена на електроенергията и на други фактори, напълно икономически възстановими, днес са изложени на риск всички инвестиции в източниците на електроенергия, чиито приходи зависят от продажбата на електрическа енергия на свободния пазар,“ каза Даниел Бенеш, главен изпълнителен директор на CEZ.

Вторият участник чешко-руският консорциум MIR.1200 трябваше да изразходи в процеса на конкурса не по-малко от 1 милиард чешки крони. Те не са включени в цената, но руската компания Росатом, която един от участниците в консорциума, направи допълнителни разходи за собствените си комуникационни стратегии.

Източник: http://www.tezkyprachy.cz/westinghouse-naklady-na-temelinsky-tendr-byly-50-mil-usd/#prettyPhoto

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари