ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – правителствените одитори размазаха от критика ядрените дейности на AREVA във Финландия

21.07.2014

Според Агенцията по радиационна и ядрена безопасност на Финландия (STUK) документите, отнасящи се до безопасността на изграждащата се АЕЦ “Олкилуото-3” все още имат сериозни недостатъци.

 

Отчетът от 122 страници на френските правителствени одитори не беше публикуван до този момент, но финансовият вестник Les Echos разпространи извадки от него, в които се говори за големи провали, загуби от милиарди долари и разпространение на лъжлива информация от френската компания Areva.

„Areva е била готова на всичко, за да спечели търга за изграждането на АЕЦ „Олкилуото-3“, в това число и на пренебрегване на недостатъците на проекта.

Компанията е доставяла и въвеждала в експлоатация атомни централи и преди, но до сега никога не е реализирала проект от начало до край, като главен изпълнител на строителството на атомни централи винаги е била EDF Group (Electricite de France), – заяви редакторът на Les Echos Паскал Погам в интервю за телевизионната програма A-Studio на финландския телевизионен канал Yle.

Съдейки по разказите на участници в проекта, в това число и на собственика и оператор на АЕЦ „Олкилуото“ – финландския енергиен консорциум Teollisuuden Voima (TVO), Areva е излъгала за възможностите за изграждане на атомната централа в рамките на съгласувания график.

„Когато се сключваше споразумението по проекта „Олкилуото-3“, Areva и Siemens (бившият немски партньор на Areva в съвместното предприятие) уверяваха TVO, че имат необходимия опит, за да реализират проекта до край. Въпреки това по-късно TVO разбра, че Siemens и Areva са подценили трудностите и недостатъците си, за да получат договора“, продължава Погам.

Строителството на АЕЦ „Олкилуото-3“ се оказа бездънна яма от загуби за Areva, проектът изостана със седем години и френският изпълнител загуби от него почти 3,5 милиарда долара.

Френските правителствени одитори критикуват Areva за неспособността точно да оцени размерът на средствата и времевата рамка, необходими за завършването на проекта. „Не може да се каже, че за случилото се е виновна само Areva, която отдавна води безполезен диалог с TVO и STUK. Бъдещето на проекта остава под голям въпрос, доколкото изглежда, че спорът не е разрешен.

Сега Areva и TVO общуват предимно чрез адвокатите си, но това никак не спомага за решаването на проблема и никой не може да каже кога проектът ще бъде завършен и каква ще бъде окончателната му стойност“, подчерта Погам.

„Ако се вярва на отчета, ситуацията, която и без това е неясна, може да излезе извън контрол и окончателната стойност на разходите да бъде огромна. Но аз не бих обвинил само Areva, защото и двете страни предявяват претенции, и двете страни са виновни“, добави Погам.

Източник: http://www.yle.fi/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари