ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Семинар на WANO – “Методология на извършване на партньорските проверки”

18.07.2014

От 9 до 11 юли 2014 година в московския център на WANO се проведе семинар за подготовка на експерти и координатори на екипи за партньорски проверки на тема “Методология за провеждане на партньорски проверки”.

 

В работата на семинара като обучаващи се участваха 18 специалисти и ръководители на подразделения в АЕЦ и експлоатиращи организации от Русия, Украйна, България,Словакия, Индия, Иран, а също така и представители на WANO на тези площадки.

Основната цел на семинара беше първоначално обучение на специалистите, които до сега не са участвали в партньорски проверки и подготовка на опитните експерти-съветници на WANO-МЦ за координатори на партньорски проверки

Като преподаватели в работата на семинара участваха съветници от Московския център на WANO, включително и такива, които 3вее са обучени за координатори. Занятията са превеждани под наблюдението на опитни координатори.

Програмата включваше теоретична част и практически занятия. Обучаемите имаха възможност да практикуват писането на препоръки в областите за подобряване на базата на предоставените им факти и да оценяват състоянието на културата на безопасност на условно проверяваната АЕЦ.

С обучаемите за координатори паралелно бяха проведени отделни занятия, където беше детайлно разгледана последователността на провеждане на партньорските проверки с акцент върху въпроси свързани с работата на координатора: организация на проверката, работа с отчетите, решаване на конфликтни ситуации, взаимодействие с ръководството на проверяваната АЕЦ и с ръководството на WANO.

Представителят на Запорожската АЕЦ Роман Дудкин запозна участниците с разработената от него програма за автоматизиране на работата на партньорската проверка. Разработката предизвика интерес от страна на обучаемите.

След завършване на семинара обучаемите попълниха анкета за обратна връзка, където изразиха мнението си относно качеството на организацията и провеждането на семинара. Забележките, пожеланията и предложенията на участниците ще бъдат отчетени при провеждане на следващите обучаващи семинари.

Семинарът даде възможност да бъдат привлечени нови експерти в работата на партньорските проверки и да се разшири кръгът на лицата, имащи право да бъдат координатори на партньорски проверки.

Източник: ВАО АЭС-МЦ

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари