ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За лицензиране на руските реактори във Великобритания ще са необходими минимум 2 години – Сергей Кириенко

17.07.2014

Великобритания създава привлекателни условия за чуждестранните компании, които могат да строят нови ядрени енергоблокове в тази страна, каза пред журналистите генералният директор на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко.

“Изобщо, това е доста интересна логика, когато те (Великобритания) канят други производители на атомни електроцентрали и дават в гаранция доплащане на по-рано договорената изкупна цена на електроенергията. Това е доста привлекателно търговско условие – цената, която ни предлагат е много интересна. Там има няколко площадки, затова правителството на Великобритания преговаря с редица партньори”, – добави ръководителят на Росатом.

През септември 2013 година Росатом и Министерството на енергетиката и климатичните промени на Великобритания подписаха меморандум за икономическо сътрудничество в областта на мирния атом. Тогава Росатом подписа с компаниите Rolls Royce и „Фортум“ пътна карта за проучване на възможностите за построяване и експлоатация на АЕЦ по руски дизайн във Великобритания.

“Сътрудничеството на КНР с Великобритания и на Русия с Великобритания в ядрената сфера – нямат никаква взаимна връзка. Правителството на Великобритания е взело решение за мащабно строителство на ядрени енергоблокове. Обаче самaтa UK не може да строй такива блокове”, – каза Кириенко.

Той отбеляза, че засега са подписани документи само с един партньор – Electricite de France. “И едната от версиите се заключава в това, че китайските инвеститори ще влязат като партньори на EDF по един от проектите. Китайските компании ще участват само като инвеститори, а не като доставчици на технологии. Те нямат готов реактор, съответстващ на след-фукушимските изисквания за безопасност”, – поясни генералният директор на Росатом.

Кириенко съобщи, че работата по лицензирането на руските реактори за възможните ядрени енергоблокове във Великобритания върви, но ще продължи не по-малко от 2 години.

“Ние сме подписали всичките пътни карти с министерството на енергетиката на Великобритания. Сега работим по лицензирането на нашата технология – реакторите ВВЭР във Великобритания, каквито там никога не са строени. Затова са необходими минимум 2 години за съответните процедури и лицензирането, а чак след това се взема комерсиалното решение”, – каза ръководителят на Росатом.

“Но пазарът е привлекателен за нас. Нищо не се е променило”, – добави Кириенко.

Източник: http://www.seogan.ru/licenzirovanie-rossiiyskix-reaktorov-v-velikobritanii-zaiymet-ne-menee-2-let.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари