ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Първата от спрените централи, която е възможно да бъде рестартирана още тази есен е АЕЦ Сендай

17.07.2014

Комитетът за контрол над ядрената енергетика на Япония призна за съответстващи на новите норми за безoпасност първи и втори блок на АЕЦ “Сендай” на оператора Kyushu Electric Power, което е едно от условията те да бъдат рестартирани.

 

Ако операторът на АЕЦ “Сендай” енергийната компания Kyushu Electric Power успее да получи съгласието на местните власти (население), реакторите ще бъдат пуснати през есента на тази година и ще станат първите след спирането на всичките атомни електроцентрали на страната, съобщи на 16 юли euronews, позовавайки се на ръководителя на управлението за ядрена енергетика Шуничи Танака.

Очаква се, че за изминаване на пътя, съпроводен с редица формалности и за техническата подготовка на енергоблоковете ще са необходими около 2-3 месеца.

Влезлите в сила на 8 юли миналата година нови норми за безопасност отчитат опита от аварията на Фукушима през 2013 година и трябва да предотвратят възникването на всякакви извънредни ситуации – от цунами до нападения на терористи, падане на самолети, хакерски атаки или взрив на бомба.

Всичките звена на системите за безопасност, съгласно новите стандарти трябва да бъдат дублирани, като на всята централа се предполага създаване на два центъра за управление, единят от които ще бъде значително отдалечен от площадката на централата.

Също ще бъдат създадени отдалечени допълнителни източници на електроенергия и на вода за охлаждане на реакторите. Самата централа трябва да бъде обезпечена с мобилна специализирана техника.

Пред аварията през 2011 година ядрената енергетика осигуряваше до 30% от потребностите на страната. сега са спрени всичките 50 ядрени енергоблока.

АЕЦ “Сендай” се намира в град Сацумасендай префектура Кагосима в Япония. Собственик и оператор на централата е компанията Kyushu Electric Power Company. Централа има два енергоблока с реактори с вода под налягане (PWR) производство на Mitsubishi Heavy Industries, всеки с електрическа мощност по 890 MW.

http://www.seogan.ru/pervuyu-iz-ostanovlennix-atomnix-stanciiy-yaponii-aes-sindai-mogut-perezapustit-osenyu.html

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари