ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената програма на Украйна може да я превърне в бунището за РАО на Европа

19.07.2014

Идеята на Киев да създаде пълен цикъл на производството на гориво за ядрените си електроцентрали предизвиква опасенията на специалистите. Не е изключено, че в рамките на този проект Украйна ще започне да приема за погребване и ядени отпадъци от други страни. Едва ли днес страната е в състояние да обезпечи достатъчно ниво на безопасност на такива хранилища.

Още тази година в Украйна трябва да започне строителството на Централизирано хранилище за отработило ядрено гориво (ЦХОЯГ). Споразумение за това беше постигнато в края на юни между представители на “Энергоатом” и американската Holtec International.

Площадката за хранилището е избрана в забранената за пребиваване зона на Чернобилската АЕЦ (ЧАЕЦ). Първоначалните инвестиции в проекта са 127,75 милиона евро. Парите са предвидени за проектиране, лицензиране и въвеждане в експлоатация на първия етап от хранилището.

Договор за построяване на ядрените погреби е бил подписан още през 2005 година, но за девет години правителството на Украйна не успя да уточни мястото на площадката.

В крайна сметка е било решено хранилището да се намира между изселените села Старая Красница, Буряковка, Чистогаловка и Стечанка на юго-запад от ЧАЕЦ в забранената за пребиваване зона, се съобщава на сайта на «Энергоатом». Допълнителен проблем е, че тази зона и ЧАЕЦ не са под управлението на “Энергоатом”, а са отделни държавни компании.

“Вие можете да бъдете уверени, че Украйна ще има най-надеждната и безопасна система за съхраняване на ОЯГ”, – цитира пресслужбата на “Энергоатом” думите на президента на Holtec Крис Сингх.

Думите му не прдизвикват доверие в опонентите на днешната власт. “Украинското правителство взе решението за отделяне на земя в отчуждената зона на Чернобил за построяване на хранилище за РАО тайно от народа, без да го обнародва. По-рано ОЯГ се извозваше от Украйна в Русия”, – заяви след подписването на споразумението депутатът от Партията на регионите, бившият прес-секретар на Виктор Янукович Анна Герман.

Според нея, там ще се докарват ядрени отпадъци не само от Украйна.

строителството на погреби за радиоактивни и ядрени отпадъци на територията около Чернобил ще позволи на Украйна да намали зависимостта си от руските технологии, смятат украйнските политици. Сега съгласно споразумението с “Росатом” ОЯГ, генерирано вследствие на изгарянето на руското свежо ядрено гориво, се изпраща за преработка и утилизация. Това струва на Украйна приблизително 150-200 милиона евро ежегодно.

“Украйнците се стремят да създадат пълен цикъл, от добива на уран до производството на ядрено гориво, производството на електроенергия и погребването на РАО и ОЯГ. Това е новата стратегия на Украйна, която би позволила да се намали зависимостта от Русия”, – казва ръководителят на фонда за енергийно развитие (Русия) Сергей Пикин.

Сега Украйна заема трето място по количество на произвежданата електроенергия от АЕЦ.

Пикин, както и Герман, не изключват, че Украйна може да започне да приема на своя територия ядрените отпадъци от европейските държави това на първо място ще бъде много печеливш бизнес.за страната.

Но главен си остава въпроса за съблюдаване на всички предвидени технологии на безопасност, защото засега няма гаранции за това.

“Главният въпрос е доколко хранилищата, коитоще бъдат създадени в Украйна ще бъдат безопасни, – отбелязва експертът. -.Ядрените отпадъци може да се съхраняват там, където вероятността за проникването им навън клони към нула, но е възможно да се жертва безопасността за да излезе по-евтино”, – казва Пикин.

“Засега на територията на Украйна се експлоатират хранилища, предимно построени там за нуждите на АЕЦ. В съветско време никой не обръщаше внимание на териториалното разпределение при съхраняването на ядрените отпадъци”, – казва директорът на фонда за енергийна сигурност Константин Симонов.

Например, има погребани радиоактивни и ядрени отпадъци в Донецка област, недалеч от самия град. Хранилището се намира вече дълги години в опасно състояние. Лицензията му за експлоатация е изтекла още през 2008 година.

През 2005 година властите в Украйна признаха, че хранилището се намира в аварийно състояние и по-нататъшната му експлоатация може да доведе до екологична катастрофа. Мястото практически не се охранява, а радиационен контрол не съществува. Експертите предупреждават, че има реална опасност от радиоактивно заразяване на подпочвените води.

Тогава за препогребване на ядрените отпадъци са били отделени 2,8 милиона гривни. Но дейностите така и не са започвали досега.

Опитвайки се да демонстрира лоялност към Запада, Украйна отива на голям риск, затваряйки си очите пред проблемите за екологичната сигурност, предупреждава Симонов.

“Това се отнася и за преминаването на американско гориво – не е ясно как украинските реактори ще се държат, – и какво ще стане с ОЯГ и ядрените отпадъци. Аз мисля, че Украйна не е готова за такъв бизнес, но сега за да се докаже като добър партньор на Запада е готова на всичко, което и се предлага”, – казва Симонов.

 

Друга потенциална опасност е свързана с плановете за разработване в страната на залежите от шистов газ. Според думите на Симонов, да се съвместяват в един район хидравлично разбиване на пластовете и погребване на ядрени отпадъци е недопустимо. В много държави тази технология е забранена, доколкото е възможно използваните химикали да попаднат проникнат в подпочвените води.

“Екологичните последствия от хидравличното разбиване не са изучени до край, – обяснява експертът. – Той може да предизвика микроземетресения, които да разрушат хранилището и да предизвикат мащабна катастрофа по цяла Европа”.

Източник: http://www.gazeta.ru/business/2014/07/08/6106605.shtml

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари