ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TEPCO ще проведе стрес-тестове на два енергоблока в АЕЦ Касивадзаки-Карива

09.09.2011

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” ТЕРСО обяви началото на стрес-тестовете на първи и седми блок на най-голямата в Япония АЕЦ “Касивадзаки-Карива”, разположена в префектура Ниигата.

На двата реактора, спрени за планово-предупредителен ремонт (ППР), започват стрес тестовете днес. В хода на проверките ще бъде установено доколко централата е способна да издържи в условията на повредите на различните видове оборудване, причинени от силното земетресение и цунами. Ще бъдат симулирани 60 стресови ситуации, когато силата на земетресението и вълната цунами надвишават проектните стойности.

Успешното преминаване на стрес-тестовете е едно от условията, поставени от правителството, за повторен пуск на спрените за ППР енергоблокове.

Преди аварията на АЕЦ “Фукушима-1”, компаниите-оператори трябваше да получат съгласието на местните администрации и населението. Това лято японското правителство прие решение, че предварително и задължително условие за рестартиране на блоковете е успешното преминаване на стрес-тестовете. Чак след това компаниите-оператори на АЕЦ могат да преговарят с местните власти.

Днес от 54 ядрени реактори в Япония не работят 43: част от тях са спрени аварийно заради земетресението, а друга – за ППР, но така и не са въведени отново в работа. Преди аварията в АЕЦ “Фукушима-1” ядрената енергетика осигуряваше до 30 % от енергийните нужди на Япония.

Ако до пролетта на следващата година спрените за ППР блокове не бъдат рестартирани, в Япония може да не остане нито един работещ ядрен реактор, което може да доведе до сериозен недостиг на електроенергия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари