ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словакия може да се съгласи на фиксирана цена за изкупуване на електроенергията от новите блокове на АЕЦ “Богунице”

19.07.2014

Отношението на Словакия към възможни гаранции за новите блокове може да се измени кардинално в посока на подобряване след назначаването на новия министър на икономиката, пише словашкият вестник „Pravda“.

 

“Павол Павлис, за разлика от своя предшественик на поста министър, не отхвърля идеята за гарантирани изкупни цени на електроенергията от нов или нови блокове на АЕЦ Богунице”, – твърди вестникът.

Според същото издание, Държавната корпорация “Росатом” е била съгласна да участва в построяването на нови блокове на АЕЦ “Богунице” при гарантирани изкупни цени на елекроенергията от тях.

“Ако това отговаря на европейските и словашките закони, тогава аз не виждам никакъв проблем в установяване на определени изкупни цени”, – заяви Павлис за вестник „Pravda“.

Предишният министър Томаш Малтински не одобряваше този подход. Той считаше, че построяването на новите блокове трябва да бъде “търговски риск” на компанията, която се захване с такъв проект. Той настояваше, че “ако се разреши дотиране, тогава пазарният механизъм на енергетиката в Европа ще се превърне в илюзия”. Именно поради отношението на Малтински преговорите на Словакия с Росатом за влизането му в проекта за построяване на нови енергоблокове бяха замразени.

Обсъжданите гаранции се състояха във въвеждане на минимална изкупна цена на електроенергията от 65 евро/MWh пише „Pravda“.

Източник: AtomInfo.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19