ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергийна ефективност – Европейската комисия подаде иск срещу Полша и Австрия

15.07.2014

ЕК е подала иск в Съда на Европейския Съюз срещу Полша, съобщава “Полско радио”

 

Сега Полша е заплашена от ежедневна глоба в размер на 96 хиляди евро поради неизпълнение на задълженията по внедряване на директивата за енергийната ефективност на сградите.

 

Съгласно тази директива страните членки на ЕС трябва да определят и да прилагат минималните изисквания , относно енергийната ефективност на сградите, да се създаде система за сертификация, а също да се установят изисквания за регулярни инспекции на системите за отопление и климатизация. Целта на тази норма е да се намали енерго-потреблението в сградите.

Директивата трябваше да бъде внедрена до 9 юли 2012 година. След изтичане на този срок Брюксел на два пъти напомняше на Полша за неизпълнение на изискванията.

“Енергийната ефективност е значим способ за намаляване на зависимостта от внос на енергийни носители и за увеличаване на сигурността на доставките. Затова е много важно – всички държави в ЕС да внедряват нормите, необходими за ускоряване на действията за подобряване на енергийната ефективност”, – казва еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

Ако Съдът потвърди иска на Комисията, Полша ще плаща всеки де глоба, започвайки от деня на съдебното решение, до пълното внедряване на закона.

Освен против Полша подобен иск е внесен и срещу Австрия.

Източник: http://mignews.com.ua/sobitiya/inworld/3226367.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари