ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Строителството на блоковете с AP-1000 изостава от графика

24.01.2012

 

  Строителството на първите в Китай блокове с американски реактори AP-1000 изостава от сроковете от 6 до 12 месеца. За това се съобщава в статия на „China Daily“, която от своя страна цитира мнението на Ван Бинхуа (Wang Binghua), председател на съвета на директорите на компанията SNPTC.

 

 

 

  Компанията SNPTC е създадена в КНР за усвояване и внедряване като собствено производство на технологията AP-1000.

   Ван Бинхуае обяснил, че темповете на строеж на блоковете са се забавили след аварията на Фукушиа.

  Освен това, определена роля е изиграла необходимостта от изменения в проекта от страна на „Westinghouse“.

   Допълнително време също е било необходимо и на строителите и управленския персонал за да се приспособят най-добре към особеностите на строителството на блокове с реактори от трето поколение.

  Въпреки всичко, Ван Бинхуа е уверен, че чрез оптимизирания график и подобреното ръководство, първият блок на АЕЦ “Санмен” ще влезе в експлоатация през 2013 година.

 В момента в Китай се строят четири блока с реактори AP-1000 – по два на площадките Санмен и Хайяне.

 Компанията SNPTC продължава работата по внедряването на технологията AP-1000 в Китай. “Предаването на ключовите елементи от технологията вече е завършено”, – отбелязва Ван Бинхуа. В бъдеще се планира да бъде използвана китайска версия на проекта под името CAP-1000.

  На строящите се 4 блока с АР-1000 средното количество на произведено в Китай оборудване е около 55%. Ван Бинхуа се надява, че на петия блок с АР-1000 ще бъде изпълнен на 100% с оборудване местно производство.

  В края на миналата година китайските специалисти са завършили “предварителния” проект на реактора CAP-1400 – по-нататъшно развитие на технологията АР-1000 с повишена мощност. Вестникът не съобщава, как да се разбира термина “предварителен”.

 Разглеждането на проекта CAP-1400 от китайските правителствени експерти започва през май тази година.

 

   Както беше съобщено преди време на AtomInfo.Ru, проектирането на CAP-1400 сталкивается с трудностями поради необходимостта да се провери работоспособността в условията на повишена мощност на заложените в проекта на АР-1000 пасивни системи за безопасност.

Източник: AtomInfo.Ru

24.01.12

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари