ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна успя да избегне санкциите заради ПСЕ на първите два блока на Ровненската АЕЦ

11.07.2014

Поради ПСЕ на двата малки блока на Ровненската АЕЦ украинското правителство е сезирано с предупреждение за неспазване на конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен план (конвенцията ЭСПО), член на която е Украйна.

 

Това сподели министърът на екологията и природните ресурси Андрей Мохник, и продължи:

“Основен проблемен въпрос за Украйна стана ПСЕ на блоковете на Ровненската АЕЦ. Все пак на съвета на страните по конвенцията ЭСПО успяхме да приемем компромисната резолюция, предложена от украинската делегация .”

Благодарение на това успяхме да избегнем предупреждението към правителството на Украйна относно неспазване на конвенцията и да отложим разглеждането на този въпрос за по-късно”, – каза той.

В резолюцията има предложение да бъде отложено разглеждането на въпроса за ПСЕ на украинските енергоблокове и да се вземе предвид практиката в другите държави, като се привлекат инспектори от МААЕ.

Източник: ИТАР-ТАСС

 

Б.Р. Реакторите на първи и втори блок на Ровненската АЕЦ са ВВЭР440/В213. Това са първите два блока от тази модификация. Затова и електрическата им мощност е по-малка 420 и 415 MW съответно. Има съмнения, че материалът за заварките на пръстените , от които са изградени корпусите на реакторите е податлив на радиационно октрехкостяване. По тази причина през 2010 година на първи блок беше извършено отгряване на корпуса на реактора.

Официални съобщения за извършените дейности по ПСЕ в общодостъпните източници няма, но на 10 декември на тържествена изнесена сесия на ГИЯРУ беше взето решение за продължаване на срока за експлоатация (ПСЕ) на първи и втори блок с по 20 години.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари