ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Испанските атомни електроцентрали могат да работят до 60 години

17.07.2014

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИСПАНСКОТО ЯДРЕНО ОБЩЕСТВО (SNE) ФРАНСИСКО ЛОПЕС СЕ ИЗКАЗА В ПОДКРЕПА НА РАБОТАТА НА ИСПАНСКИТЕ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА ПЕРИОД ОТ 60 ГОДИНИ.

Лопес взе участие в церемонията по откриването на VII Международна среща на обединението на младежките асоциации в подкрепа на развитието на ядрената енергетика Jo’venes Nucleares…, в която взеха участие експерти по ядрена енергетика от различни страни.

По време на пресконференцията Лопес отбеляза, че САЩ вече са продължили срока на експлоатация на повече от 50 атомни електроцентрали и затова той смята, че този модел може да бъде заимстван и от Испания.

Ръководителят на SNE дори стигна по-далеч и заяви, че в някой американски централи „има изследвания по отношение на срокове, по-дълги от 60 години“. …

В тази връзка следва да се отбележи, че през януари компанията Enresa подтвърди, че в плановете на испанското правителство влиза изучаването на възможността за продължаване на срока на експлоатация на атомните електроцентрали от 40 до 50-60 години.

Въпреки, че нормата, около която се обединяват експертите е в рамките на 40 години, Лопес поясни, че законът „не ограничава срока на експлоатация на испанските АЕЦ на 40 години», и че 40 години това е време, което правителството отрежда за експлоатация след издаването на първоначалния лиценз. В случая с АЕЦ „Хароня“ срокът на действие на лицензията е изтекъл преди две години и затова, според Лопес, „няма да е проблем, ако атомните електроцентрали работят повече от 40 години“.

По случай посещението си в провинция Бургос Франсиско Лопес отбеляза, че точно Nuclenor – собственикът на АЕЦ „Хароня“ – е била първата компания, която е подала заявление за продължаване срока на експлоатация на централата до 60 години. Тази заявка сега се намира в Съвета по ядрена безопасност, който я оценява, за да вземе решение.

Източник: http://www.diariodeburgos.es

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари