ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Десет от членовете на ЕС, включително и България, искат държавна подкрепа за ядрената енергетика

10.07.2014

Правителството на Чехия от името на десет европейски държави е отправило обръщение към ЕК за подкрепа на ядрената енергетика.

 

На 25 юни министърът на промишлеността и търговията на ЧР Ян Младек е изпратил писмо до комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

От името на министрите, отговарящи за енергетиката в България, Франция, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Великобритания, той поиска равни правни условия за всички ниско-емисионни източници на енергия в Европейския Съюз.

Според написаното, недостатъците на текущата пазарна ситуация препятстват строителството на нови АЕЦ, което от своя страна затруднява постигането на такива общоевропейски задачи като енергийната сигурност, стабилността и намаляването на емисиите от парникови газове.

“Ние всички сме съгласни с това, че ядрената енергия ще играе важна роля в енергийния баланс на ЕС”, – се казва в писмото.

Същевременно Ян Младек отбелязва, че много от европейските държави се сблъскват с трудности в развитието на своите генериращи мощности. Пазарът сам по себе си не е в състояние да задоволи търсенето на електроенергия и да осигури необходимите инвестиции само на комерсиална основа – необходими са механизми за държавна подкрепа на енергетиката, признава Ян Младек.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/07/09/50108

Tags: , ,

3 Responses to Десет от членовете на ЕС, включително и България, искат държавна подкрепа за ядрената енергетика

 1. TSO on 10.07.2014 at 12:25

  Под емисии не следва ли да се разбира и генерирани РАО?

  • Петър Пенчев on 11.07.2014 at 0:42

   ‘РАО – такова животно нема’, казали едни хора …

  • C14 on 08.08.2014 at 18:24

   Не следва, защото не се извърлят във въздуха, а се третират най-внимателно.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари