ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На втори блок на Ленинградската АЕЦ започват дейностите по възстановяване на ресурсните характеристики на реактора

08.08.2014

След успешното възстановяване на ресурсните характеристики (ВРХ) на графитната зидария на първи блок сега започват дейностите по втори блок, който беше спрян в началото на май за капитален ремонт.

 

Основната задача на проекта по ВРХ е намаляване на пространственото изкривяване на графитните колони на реактора и на технологичните канали.

В проекта по ВРХ на втори енергоблок на ЛАЕЦ участват специалисти от дъщерните компании на холдинга – ОАО „МСУ-90″ и ОАО „Сосновоборэлектромонтаж“.

Специалистите вече са извършили редица важни операции: извършили нса отваряне на колектора на паро-газовата система, монтирали са биологичната защита върху ролки по долната част на реактора, подготвили са място за временно разполагане на демонтираните възли от реактора.

Започнаха работите по монтажа на временните тръбопроводи със сгъстен въздух за организиране на работните места по възстановяване на ВРХ, а също и монтажа на стендовете за разполагане на технологичната екипировка и технологичните канали, монтиране на оборудването на сан-шлюзовете.

Според разказа на директора на програмата от ЗАО „КОНЦЕРН ТИТАН-2″, сътрудниците на холдинга съвместно със специалисти от централата са били в основата на разработването на технологията за замяна на технологичните канали. За първи път тя е била приложена при ВРХ на първи енергоблок на ЛАЕЦ. Вече тази уникална операция се прилага и на други атомни електроцентрали с РБМК.

“Голямата заслуга на нашите специалисти е в това, че методиката за подмяна на технологичните канали се превърна от уникална в широко разпространена. Това означава, че благодарение на професионализма на сътрудниците и високото ниво на усвояване на технологията работите по реакторната установка могат да се извършват в щатен режим, без никакви сюрпризи”, – казва директорът на програмата Василий Речевский.

Съгласно плановия график за ремонта, работите по втори блок за ВРХ трябва да завършат до края на октомври 2014 година.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/07/04/50004

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари