ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайската банка ICBC ще финансира дострояването на АЕЦ Черна вода в Румъния

05.07.2014

Jiang Jianqing, председател на китайската ICBC, най-голямата банка в света.

Румънският вицепремиер Ливиу Драгня (Liviu Dragnea) заяви в понеделник, че Industrial and Commercial Bank of China се е съгласила да финансира изграждането на двата енергоблока в атомната електроцентрала на страната – Черна вода.

„Президентът на банката представи решението на ръководството да подкрепи финансово енергийните проекти. Румъния и Китай се споразумяха, а именно за доизграждането на трети и четвърти енергоблок в Черна вода, както и други инвестиционни проекти, които в момента са в начален етап на преговори“, – заяви Драгня пред репортери след срещата си с Jiang Jianqing, главен изпълнителен директор на ICBC, която е най-голямата банка в света.

Той също заяви, че китайската банка обмисля отваряне на местно дъщерно дружество в Румъния.

„Като се има предвид стойността на проектите, които ще бъдат финансирани, а те биха могли да надвишат € 10,000 милиарда (13,600 милиарда щатски долара), банката анализира възможността за отваряне на клон в Румъния“, каза той пред репортери. „Те вече имат дъщерно дружество в Полша.“

Дострояването на румънската атомната електроцентрала в Черна вода, оценено на повече от над 6 милиарда евро, първоначално бе планирано да започне през 2010 година, но бе отложено поради липса на средства, когато четири от първоначалните шест инвеститорите се оттеглиха, позовавайки се икономическата и пазарна несигурност.

Останалите двама миноритарни партньори, италианската Enel – 0.82% и ArcelorMittal – 0.79%, се оттеглиха от проекта в края на 2013 година.

АЕЦ “Черна вода” оперира с два енергоблока, генериращи по 700 MW мощност всеки и обхваща около 20% от производството на електроенергия в Румъния. Чрез двата нови блока се очаква количеството на инсталираните мощности да се удвои .

Източник: http://blogs.wsj.com/frontiers/2014/06/23/chinas-icbc-to-finance-romanian-nuclear-project/

Tags: , , ,

One Response to Китайската банка ICBC ще финансира дострояването на АЕЦ Черна вода в Румъния

  1. TSO on 05.07.2014 at 11:24

    Industrial and Commercial Bank of China дали не би желала да придобие и активите на АЕЦ „Белене“? Естествено след приключване на арбитража за да е ясно на кого какво плаща и какво получава в замяна. Вероятно към този момент няма да се наложи на китайците да „им се дръпват очите“ като им поискат сума с 9 нули като „откат“.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари