ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Мексико задигнатият от престъпници контейнер с радиоактивни материали е намерен

10.07.2014

Обявена е тревога в централния регион на Мексико и в съседните щати във връзка с кражбата на радиоактивен материал от неизвестни престъпници.

 

Съобщението е на Министерството на вътрешните работи на страната, като се уточнява, че се провежда специална спец-операция за издирването му.

Специално оборудваният за превоз на радиоактивни материали, превозващ контейнера с иридий-192 (Ir192 е с период на полуразпад 74 дни – б.р.), е бил нападнат от злосторниците на територията на община Атисапан-де-Сарагоса (щат Мехико).

Бандитите са задигнали целия автомобил въпреки специалните обозначения за опасен товар (радиоактивност). Изотопът е бил предназначен за промишлени цели.

Във връзка с произшествието, властите са предупредили чрез СМИ населението за опасността от похитеният материал с подробно описание опаковката и съдържанието. Специално е посочено, че откраднатият контейнер в никакъв случай не бива да се отваря, а ако бъде намерен веднага да се съобщи на право-охранителните  органи.

Този тип престъпления изглежда, че се превръщат в практика. В Мексико това е третият случай от декември миналата година за кражба на радиоактивни материали, които се превозват в специално-оборудвани автомобили.

Благодарение на бързите действия на специализираните органи в първите два случая контейнерите са открити непокътнати, съответно без последствия за населението и околната среда.

Източник: ИТАР-ТАСС

Б.Р.  На следващия ден автомобилът е намерен, изоставен, но без контейнера. На издирвателните служби са били необходими още няколко часа за да го открият. Видими повреди или опити за отварянето му не са констатирани. Радиационният фон в района на находката е нормален.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари