ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна подготовката на площадката за НХРАО

05.07.2014

На 2 юли 2014 година бе направена символичната „първа копка” на площадката на бъдещото Национално хранилище за погребване на ниско – и средноактивни РАО (НХРАО).

 

Така стартира изграждането на ограда на терена – задължителна част от цялостната инфраструктура на съоръжението.

В началото на церемонията Дилян Петров – изпълнителен директор на ДП РАО, Ира Стефанова – главен инженер на НХРАО, заедно с представители на изпълнителя „Техноекспортстрой“, проектантите и строителния надзор на проекта за изграждане на индустриална ограда на площадка „Радиана“ подписаха необходимите документи за започване на строителните дейности.

 

На събитието присъстваха още Маргарита Коркинова – зам. изпълнителен директор „Финанси, администрация и сигурност“, представители на община Козлодуй и служители на ДП РАО.

Проектът за ограждане на мястото, на което ще бъде изградено НХРАО, се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез МФ „Козлодуй“. Предвижда се оградата да бъде завършена в срок от 240 дни, а общата й дължина е приблизително 3,5 километра.

„Това е първата строителна дейност на площадка „Радиана“. Днес беше разписан Протокол №1, който представлява предаване на работния проект на изпълнителя  и Протокол №2, с който пък се открива строителна линия. След оградата като етап на изпълнение следва подготовка на площадката и релокиране на инфраструктурата, което е задължение на ДП РАО съгласно Закона за устройство на територията.“, коментира Ира Стефанова след церемонията.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари