ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомния ледоразбивач “Россия” се завърна в Мурманск от експедицията по изучаване на континенталния шелф

09.09.2011

Фактите:
В съобщението на “Росатомфлот” се казва още: “Експедицията е стартирала от Мурманск на 5 юли и по мнението на специалистите от Арктическия и антарктически научно-изследователски институт (ААНИИ) е преминала успешно. За 2 месеца изследователския кораб „Академик Федоров“, съпровождан от атомния ледоразбивач “Россия”, изследва 6 хиляди километра сеизмични профили с качество, отговарящо на изискванията на Комисията на ООН за установяване на външните граници на континенталния шелф на Русия в Арктика”.

Един от най-важните критерии, доказващи, че границата, както твърди Русия, минава именно по дължината на хребетите Ломоносов и Менделеев е дебелината на дънните отлагания. За тяхното изследване изследователския кораб е бил оборудван със специална сеизмична коса с дължина 4,5 хиляди метра и две линии с пневматични оръдия с обем 2 хиляди кубични дюйма.

“Задачата на атомния ледоразбивач “Россия” е била да осигури движението на изследователския съд със постоянна скорост. Смело може да се каже, че изследвания с такава сложност и на толкова високи ширини се правят за първи път в света”, – отбелязват от “Росатомфлот”.

Правната страна на въпроса:
Съгласно конвенцията на ООН по морско право, крайбрежните държави имат суверенното право да изучават и разработват природните ресурси на континенталния шелф, който се явява продължение на територията и. По-рано Русия е представила в комисията на ООН по морско право своята заявка за шелфа, но тя е била отклонена поради заради отсъствието на недостатъчна и категорична информация.

Ако Русия успее да докаже, че подводните арктически хребети Ломоносов и Менделеев, които продължават към Гренландия, са геоложко продължение на нейния континентален шелф, тя ще може да получи право на допълнителни 1,2 милиона квадратни километра площ в Арктика. Там могат да се изучат и разработят колосални находища от нефт и газ в триъгълника Чукотка – Мурманск – Северен Полюс.

Очаква се уточнената заявка на Русия за арктическия шелф да бъде готова през декември 2013 година и в началото на 2014 да бъде подадена в ООН.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари