ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – емисиите от парникови газове ще се увеличат, ако не бъдат ПСЕ на ядрените енергоблокове – експертно мнение

30.06.2014

Украйна може значително да увеличи емисиите на парникови газове, ако не бъдат продължени сроковете за експлоатация на действащите енергоблокове на АЕЦ.

 

Както предава агенция УНИАН, това е съобщил председателят на контролния съвет на Фонда за целеви екологични инвестиции Алексей Хабатюк по време на “кръглата маса” – “Ядрената енергетика и приносът и за смекчаване на последствията от изменението на климата.”

Според думите му, Украйна до 2020 година трябва да ПСЕ на 9 от 15-те си енергоблока. Ако не го направи, тогава електроенергията, която биха произвеждали тези блокове, трябва да де компенсира с изгарянето на въглеводороди.

“Ако се замени един ядрен енергоблок, излизащ от експлоатация, с генерация на ТЕЦ, в атмосферата ще бъдат изхвърляни годишно по 7-7,5 милиона тона въглероден двуокис (CO2), – казва Хабатюк.”

Според думите му, в процеса на експлоатация енергоблокът на въглища за всеки произведен 1 kWh електроенергия генерира и около 1 килограм парникови газове. При изгаряне на газ – 650 грама/kWh, а на мазут – 850 грама /kWh.

Същевременно експертът съобщи, че емисиите в Украйна сега ежегодно достигат до 400 милиона тона.

“Ако се спре ядрената енергетика на Украйна, при запазване на обемите на производство на електроенергия, емисиите биха нараснали с 117 милиона тона, или с 30%”.

Експертът подчерта също, че ПСЕ на ядрените енергоблокове не само ще даде на Украйна евтина електроенергия, но ще и позволи да направи принос в борбата с глобалните изменения на климата.

Както съобщи по-рано УНИАН, НАЭК „Энергоатом“, която се явява като оператор на всички действащи АЕЦ в Украйна, счита за своя главна задача ПСЕ на действащите енергоблокове, а не построяването на нови.

Според инсталираните ядрени мощности Украйна заема седмо място в света. Всичките реактори са тип ВВЭР. В експлоатация са 15 енергоблока в 4 АЕЦ – Запорожска, Ровненска, Южно-Украинска и Хмелницка. Запорожската АЕЦ – 6 енергоблока с обща инсталирана мощност 6 GW e най-мощната атомна електроцентрала в Европа.

Източник: http://ubr.ua/market/industrial/vybrosy-parnikovyh-gazov-uvelichatsia-esli-ne-prodlit-srok-slujby-atomnyh-blokov-ekspert-299233

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари