ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парламентът на Унгария одобри договора с РФ за финансиране на разширяването на АЕЦ „Пакш“

27.06.2014

Унгарският парламент в понеделник, 23 юни, одобри руско-унгарският договор за финансиране на разширяването на АЕЦ “Пакш”.

 

Както съобщават унгарските СМИ, документът е бил приет със 110 гласа на управляващата партия Fides, “против” са гласували 29 депутата от партиите MSZP и LMP, “въздържали” са се 19 депутата от партията Jobbik.

Според мнението на ръководителя на Департамента по комуникации на “Росатом” Сергей Новиков:   “ратифицирането на междуправителственото споразумение, безусловно, представлява съществена стъпка по придвижването на проекта за построяване на нови енергоблокове на АЕЦ “Пакш” по руска технология”. “Росатом високо цени този факт, че унгарските партньори строго се придържат към програмата за съвместни действия с цел стартиране на проекта в съгласуваните срокове”, – съобщи той за “Интерфакс”.

Както е известно, в началото на юни ръководителят на Росатом Сергей Кириенко заяви пред журналистите, че Държавната корпорация разчита до края на годината да съгласува основните договори по проекта за строителство на АЕЦ в Унгария.

“Основните договори трябва да бъдат подготвени през 2014 година и да бъдат съгласувани до края на годината”, – каза още топ-мениджърът.

 

През март Русия и Унгария подписаха споразумение за предоставяне на кредит за дострояване на АЕЦ “Пакш”. Става въпрос за кредит до 10 милиарда евро за строителството и въвеждане в експлоатация на пети и шести блок на тази централа. Средствата се предоставят за 21 години. Предвиждаше се, Унгария да започне да погасява главницата по кредита след въвеждане на блоковете в експлоатация (от най-близката до това събитие дата – 15 март или 15 септември), но не по-късно от март 2026 година.

Лихвите по кредита до момента на въвеждане на блоковете в експлоатация (и не по-късно от 2026 година) са 3,95%, през първите 7 години от погасяването – 4,5%, през вторите 7 години – 4,8%, а през третите – 4,95%.

Сега на АЕЦ “Пакш”, построена по съветски проект, работят 4 енергоблока с обща мощност 2 GW с реактори ВВЭР-440/В213. През 2009 година парламентът на Унгария одобри построяването на два нови енергоблока на АЕЦ. Конкурсът, в който освен “Росатом” имаха интерес и френската AREVA и японско-американската Westinghouse, трябваше да се проведе през 2011 година, но след това в края на 2012 година, той така и не беше обявен. През януари тази година РФ и Унгария подписаха споразумение за сътрудничество в областта на мирния атом, предвиждащо строителството на два енергоблока с мощност 1000-1200 MW, а също и договор за доставка на ядрено гориво и сервизно обслужване.

Източник: Интерфакс

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари