ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Sanmen-1 – ново отлагане на сроковете?

30.06.2014

Строителството на първи блок на АЕЦ „Sanmen“ (Китай) с реактор AP-1000® се сблъсква с нови задръжки и технически проблеми в това число проблеми с ГЦП.

 

За това съобщи председателят на компанията SNPTC Ван Бинхуа (Wang Binghua) на симпозиума на доставчиците на оборудване, което се проведе през май. Думите му бяха публикувани в западните профилни издания.

 

Новите трудности

Изборът на ГЦП в проекта AP-1000® е едно от немногото действително иновационни решения. Помпите са проектирани от компанията „Curtis Wright“ и се произвеждат в нейното поделение EMD в щата Пенсилвания.

Главните циркулационни помпи за AP-1000® се базират на технологиите, използвани за подводния флот на САЩ. Консумираната мощност на помпите превишава 7000 електрически конски сили. Размерите им са 6,9 на 1,5 метра и всяка тежи по 91,106 тона. На всеки енергоблок има по 4 такива помпи.

В края на 2013 година или началото на 2014 година бяха открити технически проблеми с четири от ГЦП доставени на китайската площадка. Те бяха върнати в САЩ за преработка. Други две от помпите са останали в Китай за изучаване от потенциалния местен производител „Shenyang Blower Works“.

В началото на май 2014 година вице-президентът на „Curtis Wright“ Гленн Тайнен (Glenn Tynan) допълни, че неговата компания се намира “в процес на преработка на първите осем помпи по китайския договор”.

По този начин, следва да се счита, че проблемите възникнали на още 4 ГЦП са в допълнение към върнатите от Китай.

Тогава Тайнен съобщи сроковете за връщане на помпите на площадката – първите 4 ГЦП трябва да бъдат изпратени в края на второто или началото на третото тримесечие на 2014 година.

Обаче в средата на юни в западните профилни издания се появи следната информация – на ГЦП, предназначени за американските блокове с AP-1000®, са открити нови, засега не афиширани проблеми.

Засега официално тези сведения не са потвърдени, и остава непонятно, как това ще се отрази на доставянето на ГЦП в Китай. Но изглежда, че сроковете за връщането им в Китай ще бъдат изместени за юни 2015 година.

 

Изоставане от графика

Ако слуховете за новите трудности с помпите са верни, тогава енергийният пуск на блока „Sanmen-1″ няма да стане преди средата на 2016 година. Съответно ще се измести към края на 2016 година и пускът на първия блок с AP-1000® на площадката Haiyang.

За китайската компания SNPTC, създадена специално със задача за адаптиране на проекта AP-1000®, такова развитие на събитията ще представлява истинско унижение.

Пускането на „Sanmen-1″ и „Haiyang-1″ е предвидено в плана за текущата 12-та китайска петилетка, която завършва през 2015 година. Трябва да добавим, че конкурентите на SNPTC се справят повече или по-малко успешно с определените им в плана задачи.

Впрочем, и SNPTC, и “ Westinghouse“ засега не потвърждават слуховете за новото забавяне. Позицията на двете компании се състои в това, че на „Sanmen-1″ студената обкатка на оборудването ще стартира през 2014 година, а зареждането с ядрено гориво през първата половина на 2015 година, което ще позволи до края на годината блокът да бъде включен към енергийната система. Очаква се пускането на „Haiyang-1″ да стане шест месеца по-късно.

Във всеки случай, може уверено да се констатира, че строителството на първите два блока с AP-1000® в Китай върви с голямо закъснение от първоначалния график.

Когато през април 2009 година беше излят първият бетон на „Sanmen-1″, като пусков срок се сочеше октомври 2013 година. След това той беше изместен за края на 2014 година, но малко по-късно беше определена официална дата – края на 2015 година.

Само за сметка на 2 годишното забавяне изходната цена на блока се е увеличила, според някой оценки, с 15-20%.

Трудностите с първите два блока задържат плановете за експанзия на AP-1000®. Независимо от всичките громки изявления, нито едно ново строителство в Китай, като допълнение към строящите се 4 блока, не е започнало.

През април 2014 година високопоставен китайски чиновник от Националната комисия по развитието и реформите директно заяви – нови разрешения за построяване на блокове с AP-1000® в страната няма да се издават докато не се решат трите основни проблема на този проект.

Към тях той отнася техническите проблеми с ГЦП и пироклапаните, и също така да се направи окончателната редакция на проекта AP-1000®, защото той постоянно се модифицира от компанията „Westinghouse“.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари