ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


От „Уестингхаус“ отбелязаха значителен напредък в преговорите за „Козлодуй-7″

24.06.2014

Изключително сме въодушевени от напредъка, който има в преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви пред БНР Майк Кърст, вицепрезидент на „Уестингхаус“ за Европа

 

Един от ключовете към успеха на проекта, изискващ много години, е той бъде подкрепен с национален консенсус. В България има дълга история на работа в областта на атомна енергия. Енергетиката има добра история, има ясна стратегия да продължи да се използва в бъдеще ядената енергия. И всички политически партии, като се върнем назад 2-3 правителства, изказват подкрепата си за изграждането на 7-ми реактор в „Козлодуй“, добави Кърст.

„Конкретно имаше анализ – 2-годишен в предишното правителство, което беше на ГЕРБ и този анализ излезе със заключение, че „Козлодуй-7″ е правилният проект и че диверсификацията на технологията за ядрената енергетика в България е много важна. Сегашното правителство има същото заключение по въпроса, така че както и да свършат изборите, според нас, проектът с решението на „Уестингхаус“, ще продължи“, убеден е Кърст. Той добави, че в момента „Уестингхаус“ оценява дали този проект може да направи инвестицията устойчива.

„Уестингхаус“ в момента преговаря да инвестира в този проект и като част от този анализ оценяваме всички потенциални български фирми, които биха ни съдействали в изграждането на реактора и какви са възможностите ние да пренесем технологията, да обучим бъдещите оператори на тази технология и наистина да използваме наличните български активи. Реакторът се нарича AP 1000, това е поколение 3+ и е единственият реактор в света, който е проектиран да издържа и на самолетна катастрофа, и на такива силни земетресения, като във Фукушима. По отношение на самолетната катастрофа, проектът е разработен в САЩ след 11 септември и можете да се досетите, че фокусът на вниманието е изключително важен по отношение на безопасността на реакторите. По отношение на Фукушима, там има уникална система за безопасност, която никой в света я няма към момента. Реакторът сам може да работи, ако електрозахранването, което контролира системите за безопасност, падне. По този начин системите за безопасност продължават да работят поради земното притегляне. Водата е в горния край на реактора и в такива случаи както във Фукушима, просто водата ще изтече надолу поради гравитацията и ще се предотврати голяма катастрофа, на която са податливи други реактори“, подчерта Майк Кърст.

От наша гледна точка преговорите бяха много резултатни, срещаме много добро отношение и се сработихме много добре с българските партньори. Това е първата крачка само. Надявам се да постигнем като резултат „Уестингхаус“да вземе окончателно решение да направи тази инвестиция. Бихме желали това решение да се вземе по-скоро, но все още се работи по въпроса, уточни Кърст.

Мисля, че национално решение не би било подходящо, става въпрос за търговски договор, ние подписваме договора с БЕХ, а не с правителството, добави Кърст.

За АЕЦ „Белене“ той каза, че оценен в съпоставка с „Козлодуй-7″, заключението е, че може да се построи всякакъв реактор от всякакв дизайн в „Козлодуй-7″, което ще е по-евтино, отколкото какъвто и да е реактор на терена на „Белене“. „Причината е ясна, там вече има инфраструктура, хора, персонал, мрежи, транспорт, което прави проекта по-евтин. Това ще определи дали да продължим проекта, съображенията ще бъдат изцяло търговски, а не политически“, категоричен е Кърст и добави, че проектът за „Козлодуй-7″ е в съзвучие с изискванията на ЕС.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , , ,

One Response to От „Уестингхаус“ отбелязаха значителен напредък в преговорите за „Козлодуй-7″

  1. TSO on 24.06.2014 at 11:17

    „Мисля, че национално решение не би било подходящо, става въпрос за търговски договор, ние подписваме договора с БЕХ, а не с правителството, добави Кърст.“

    Така и Атомстройекспорт си мислеха, че имат договор с НЕК, но Бойко им спря проекта поради липса „на смазване на машината“.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари