ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от “Атомэкспо-2014” – продължаване на сроковете за експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” – втора част

11.06.2014

 

 

Вчера публикувах дешифровката на първата част от обстойното интервю на Станислав Иванович Антипов, заместник генерален директор по външно-търговските въпроси на “Росэнергоатом” пред българските журналисти: http://atominfo.bg/?p=26013

Сега имате възможност да прочетете продължението на разговора по въпросите за ПСЕ на пети и шести блок.

 

Ще стигне ли времето?

Ако искате да има ПСЕ, е необходимо време. Разберете, не ние определяме времето. Вашите хора, които експлоатират АЕЦ, вашето правителство, вашият надзорен орган ако ни дадат достатъчно време, ние точно ще се справим със своите задачи.

 

Прецедент ли е реализацията на ПСЕ за такъв кратък срок?

Аз с това започнах, че ние винаги започваме немного по-рано. Разбирате ли, ако вие необходимо вие ще търсите такива мерки как да го реализирате. Ние ще ви помагаме.

 

Ако не се вместим в съответните срокове?

Вие разбирате прекрасно какво ще стане, ако бъде поставен въпросът ето ние не се вместваме в тези срокове. Това означава, че блоковете ще престояват, вие няма да получавате електроенергия, това ще бъде просто оскъпяване. Ако надзорният орган каже, например, нас не ни устройва необходимо да се направи по-голям обем от обследвания. Това означава, че блокът ще бъде спрян, много неща ще трябва да се обследват допълнително. Значи не трябва да престоявате - вашата икономика просто ще загуби. Затова ние трябва да разбираме с вас, че ако до 2017 година няма да успеем, значи навреме блокът трябва да бъде спрян, а ние ще ви предоставим документите необходими за продължаване на експлоатацията пред надзорния орган.

 

Обследването на кое оборудване е най-критично?

Критичен при нас е само първи контур. Той винаги е бил, е, и ще бъде защото той не подлежи на замяна. Той трябва детайлно да се обследва, трябва да се докаже, че той е в такова състояние да може за още 20 години да се продължи срока за експлоатация, може още да работи.

Но това е свързано, минавам съвсем в техническа плоскост, загуба на якост поради окрехкостяване на метала на корпусите на реакторите.Това е главният от проблемите.

Вторият проблем е здравината и надеждността на херметичната обвивка (хермооболочка, контейнмънт).

Това са двете главни теми, които ще подлежат на критичен анализ.

 

Кога ще се разбере състоянието на метала на реакторите?

Тогава, когато по време на ремонтите българската страна ще извади “образците-свидетели” на метала, които се намират в корпусите на реакторите и са подложени на същото радиационно и температурно въздействие, ще ги постави в контейнери и ще ни ги предаде.

 

Това още ли не е направено?

Не, не. Още не е проведен конкурс, още не е сключен договор. Ние още не знаем кой ще извършва това.

 

Колко време ще продължат анализите?

Ще бъдат необходими от порядъка на година и половина две за тази цел.

 

Колко ще струва всичко това?

Аз мисля, че това ще струва около 30 милиона евро. Това е за работата, която ние ще изпълняваме. А общо задно със замяната на оборудване 250-300 милиона евро на блок. Инженерният труд и замяната на оборудването са различни неща. Цялото ПСЕ на един блок ще струва около 300 милиона евро. Но това е три-четири пъти по-евтино, отколкото да се строят нови мощности. Русия и целият свят вървят по този път съзнателно, защото това е много по-евтино. Ние с вас получаваме киловат инсталирана мощност, която е по-евтина. (Б.Р. Стойността на киловат, или мегават, инсталирана мощност е универсален измерител за икономическата ефективност на строителството на всеки ядрен енергоблок).

 

Какво следва нататък?

По нормалната логика, АЯР по закон има шест месеца за разглеждане на документацията и да излезе със заключение. Този документ се изпраща в Министерския съвет (МС). Централата с този документ, за съжаление, не се разпорежда. И защо това става бавно (разглеждането в МС)? АЕЦ контактува с висшестоящата организация, а тя с МС където се взема решението. За конкурсите, за обемите. Тоест директорът докладва, но…

 

Какво се прави за ПСЕ в Русия и в чужбина

На половината от блоковете ние вече сме извършили ПСЕ. В чужбина е същото французите, американците, също продължават сроковете за експлоатация. Ние помагаме на България, консултативно помагахме на чехите, подпомагахме - консултирахме финландците. Същата работа потенциално залагаме с китайците.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари