ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Уестингхаус“, а не „Тошиба“ стана стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

05.06.2014

 

Японската компания ще продължи да изпълнява ангажиментите си по споразумението, уверяват от правителството

 

От такива укрупнени модули, като от детски конструктор “Lego, се сглобяват енергоблоковете по проекта AP 1000®

 

„Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС заменя „Тошиба Корпорейшън“ като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха днес от правителствената пресслужба. Оттам припомнят, че на 11 декември 2013 г. МС взе решение, което позволи на БЕХ ЕАД да сключи Споразумение за стратегически инвеститор с „Тошиба Корпорейшън“ и да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с „Тошиба Корпорейшън“, Япония, като стратегически инвеститор и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, САЩ, като собственик на технологията „реактор с вода под налягане (PWR) – АР 1000®“ от поколение III+.

В хода на преговорите от страна на „Тошиба Корпорейшън“ и „Уестингхаус Електрик къмпани“ ЛЛС е направено предложение за промяна на стратегическия инвеститор, което наложи МС с днешно решение да позволи сключването на анекс към Споразумение за стратегически инвеститор.

„Тошиба Корпорейшън“ ще остане страна по Споразумението, като ще запази задълженията си, заедно с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта.

Промяната на стратегическия инвеститор е продиктувана от факта, че „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС е носител на технологията АР 1000® поколение III+“ и този статут ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта.

Американската компания „Уестсингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС е част от групата на „Тошиба Корпорейшън“ и АР 1000® е нейна регистрирана търговска марка.

  http://3e-news.net/

 

Б.Р. Дано написаното по-долу бъде прочетено от отговорните фактори в правителството, който подготвят решенията в ядрената сфера.

Не може в официални документи да се демонстрира неграмотност, която да предизвиква снизходителни усмивки в ядрената общност и да въвежда в заблуждение обществеността.

В съобщението на сайта на правителството http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=5942&g=&vis=000168 се пише за: Уестингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС, САЩ, като собственик на технологията „реактор с вода под налягане (PWR) – АР 1000 III+”.

Не трябва да се слагат в един кюп такива важни термини, като:

        -Технологията “реактор с вода под налягане (PWR)”;

        -Проектът AP 1000, който от Westinghouse особено държат да се изписва АР 1000®;

        -ПоколениетоIII+”, на което отговарят и други проекти.

Ако това решение е подготвено в МИЕ, няма причини да се чудим защо енергетиката е постоянен обект на критики.

Tags: ,

4 Responses to „Уестингхаус“, а не „Тошиба“ стана стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

 1. fusion on 05.06.2014 at 16:56

  И какво като отговарят и други проекти? Тук става въпрос за конкретен проект и производител! Пак да повторя – AP 1000 е еволюирала разновидност на PWR..
  И ако не е руско е лошо, нали?

  • Красимир Христов on 05.06.2014 at 20:24

   Уважаеми, господин fusion!
   Вие сте вторият читател, който се опитва да чете моя сайт като Дявола Евангелието.
   За да разговаряме човешки, моля уточнете:
   1. Възразявате ли срещу следното мое твърдение?
   “Не трябва да се слагат в един кюп такива важни термини, като:
   -Технологията “реактор с вода под налягане (PWR)”;
   -Проектът “AP 1000”, който от Westinghouse особено държат да се изписва АР 1000®;
   -Поколението “III+”, на което отговарят и други проекти.
   Ако това решение е подготвено в МИЕ, няма причини да се чудим защо енергетиката е постоянен обект на критики”.
   Нещо повече, според много от факторите в политиката в Козлодуй ще се строи седми реактор. Вашият коментар?
   2. Колко проекта от поколение “III+” на ядрени енергоблокове познавате? Защото тезата Ви “И ако не е руско е лошо, нали?” е меко казано смущаваща. Къде намерихте такова мнение изразено от мен?.
   3. Моите наблюдения от разговорите ми с колеги и жители на Козлодуй показват, че за хората е важно – да я има централата, да се продължи срокът за експлоатация на блоковете и да се построи седми блок. По чий проект изобщо не коментират. Какво е вашето мнение?

   • fusion on 06.06.2014 at 9:26

    Уважаеми г-н Христов,
    започвам отзад напред.
    По т.3. споделям абсолютно същото мнение!
    по т.2 това мнение се натрапва между редовете на статиите постоянно и напоително. Ако греша, разграничете се твърдо.
    по т. 1. относно „поколението“ то се определя единствено от собственика на проекта/проектанта, а дали това е така казва МААЕ/за руски възпитаници – МАГАТЕ/.
    относно „Колко проекта познавам“ – не смятам дори и да коментирам.
    А кой проект ще се изпълни – решава този, който иска да го прави – АКО отговаря/покрива всички изисквания на нормативната уредба.

    • Красимир Христов on 06.06.2014 at 11:36

     Уважаеми господин fusion, искате да плуваме по повърхността.
     Трудовият ми път е свързан предимно със съветска и руска техника и технологии. Имам добри знаия и практика по руски език. Това предопределя ползването на руски източници при подготовката на материалите за сайта. Но никога в един ден няма да намерите материали само за руски разработки.
     1. Предлагам Ви да напишете колкото искате статии по въпросите на ядрената енергетика, които считате, че игнорирам. Ще ги публикувам непременно, ако излезете с истинското си име и e-mail. Държа в тях да няма персонални нападки и недоказани твърдения. За хонорар изобщо – забравете!
     2. Относно поколенията реактори. Посочете, моля, кои проекти МААЕ е утвърдила за III+ поколение и с какъв (кой) документ. Аз такъв документ не намерих!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари