ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши първата “Среща на върха по ядрена енергетика” в Истанбул

05.06.2014

 

В Истанбул се проведе първата “Среща на върха по ядрена енергетика” със съдействието на АО «АЕЦ АККУЮ»

 

Мероприятието премина с подкрепата на Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турската Република. Организатори бяха Асоциацията на инженерите от ядрената енергетикана Турция, Асоциацията за устойчиво производство и потребление на Турската Република. Проектната компания АО «АЕЦ АККУЮ» оказа съдействие при формиране на деловата програма на мероприятието.

Участници в срещата на върха бяха специалисти в областта на ядрената енергетика от Русия, Белгия, България, Великобритания, САЩ, Турция, Финландия, Франция и Япония.

Във встъпителното си обръщение към гостите и делегатите, заместник министърът на енергетиката и природните ресурси Мурат Мерджан отбеляза, че Турция има намерение да разшири участието на промишлеността в проектите за строителство на атомни електроцентрали в Аккую и Синоп. “Ние очакваме, че турските производители ще увеличават обемите и качеството на продукцията благодарение в ядрената енергетика”, - отбеляза той.

Според мнението на заместник министъра, една от основните задачи на правителствата на съвременните държави е обезпечаване на надеждно и непрекъсваемо електроснабдяване. Той подчерта, че енергийният отрасъл на Турция отваря широки възможности както за вътрешните, така и за чуждите инвеститори.

Мурат Мерджан по време на изказването си отбеляза, че инсталираните мощности на всички електроцентрали в Турция са около 65 GW, а към 2023 година пред страната стои задачата този показател да бъде удвоен чрез привличане на инвестиции на стойност около 128 милиарда долара.

Представителят на Министерството на енергетиката отбеляза, че всички дейности свързани със строителството на АЕЦ на територията на Турция се извършват в сътрудничество с МААЕ, а също при спазване на съответните норми и стандартите на САЩ и ЕС.

Генералният директор на АО «АЭС АККУЮ» Фуад Ахундов подчерта в изказването си, че основният акцент при реализацията на проекта ще бъде безопасната експлоатация на АЕЦ “Аккую”. “Аз гарантирам, че основният приоритет при реализирането на проекта за построяване на АЕЦ ще бъде безопасността, независимо от обема на разходите”, - заяви Ахундов по време на презентацията си. Той отбеляза, че обсъждането на въпроса за внедряване на ядрената енергетика в Турция е започнало още през 1956 година.

Цялото прес-съобщение можете да прочетете на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/93af2e80443f347c940cdcddb9bca448

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари