ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – в района на Фукушима започват преговори за построяване на радиоактивни хранилища

05.06.2014

 

Японското правителство започва преговори с местното население за изкупуване на земи участъци в префектурата Фукушима и създаването в тях на хранилища за замърсена с радионуклиди почва.

 

Правителството разчита да изкупи земи, принадлежащи на частни лица от селищата Футаба и Окума, с цел да построи там хранилища да радиоактивна земя, която се е получила вследствие на дезактивацията на почвата в префектура Фукушима. Става въпрос за площ от 16 квадратни километра, на която са разположени земи на около 2 хиляди частни собственици. Значителна част от тази територия се намира в зоната, където връщането на жителите в обозрима перспектива се счита за проблематично или невъзможно, защото нивото на радиацията превишава 50 mSv/y при безопасно ниво 1 милисиверт/година.

Първите дейности по дезактивацията бяха започнати през есента на 2011 година, половин година след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”. Решено беше дезактивация да се извърши на всички територии, където съществува риск от получаване на годишна доза над 1 mSv.

Стените и покривите на сградите са обработвани с мощни струи вода, извадено е съдържанието на водостоците, утайките в канализацията и пречиствателните станции, премахнат е горният слой на почвата, изрязани са клонките на дърветата и е събрана тревата и листната маса.

Държавата се задължи да осигури да осигури места за съхраняване на радиоактивните продукти от дезактивацията, а след това да поеме и унищожаването им. За целта в непригодните в близко бъдеще за живеене земи на селищата Футаба и Окума ще бъдат построени така наречените средно-срочни хранилища. Строителството им може да започне още в началото на 2015 година, ако правителството успее получи съгласието на настоящите собственици на земята. Съгласно плановете на правителството, след 30 години, започвайки от 2045 година ще трябва да започне унищожаването на радиоактивния боклук, но вече извън пределите на префектурата.

Според предварителните изчисления на министерството на околната среда, за да бъде превозен целият обем от радиоактивна почва за три години в хранилищата, трябва ежедневно работят 2 хиляди 10-тонни самосвала.

РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари