ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – ЛАЕЦ-2 – поставиха, благословиха и осветиха корпуса на реактора на първи блок

05.06.2014

 

На Ленинградската АЕЦ-2 в проектно положение е поставен корпуса на реактора на първи блок. Завършването на тази монтажна дейност е своеобразен репер при съоръжаването на енергоблока.

Вертикалният цилиндър с обща маса 327 тона беше повдигнат над зданието на реактора, промушен между гредите на полярния кран (виж снимката) и спуснат на щатното място в шахтата на реактора. Дължината на това оборудване е 11,185 метра, а диаметъра 4,645 метра. Максималното допустимо отклонение на осите на корпуса на реактора и опорния пръстен от 1 милиметър беше спазено с голяма точност.

Монтажът беше извършен с помощта на гъсеничния кран Liebherr с товароподемност 1350 тона, на който точността на спазване на координатите е по-голяма от тази на полярния кран. Операцията е уникална, защото беше извършена по “открит способ”. В съвременна Русия подобен начин за монтаж се прави за първи път. Прилагането на това технологично решение позволи значително да се намали времето и да се намалят рисковете за сметка на намаляване на количеството на операциите от седем на три.

Според ръководителя на операциите Леонид Костюченко, това е много сложна и отговорна работа, предшествана от продължителна подготовка завършване на монтажните работи на цялото основно оборудване в шахтата на реактора. Монтажът на корпуса на реактора открива широк фронт за пълноценна работа по монтаж на оборудването по първи контур.

Това ключово събитие в строителството беше благословено и осветено от протоиереят на Сосновоборския православен Храм на името на иконата на Света Майка Богородица „Неопалимая Купина“ отец Стефан Витько.

Източник: http://www.nuclear.ru/news/92211/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари