ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Кзахстан подписаха меморандум за строителство на АЕЦ

31.05.2014

 

Русия и Кзахстан подписаха меморандум за взаимно разбиране по сътрудничеството за построяване на АЕЦ на територията на Казахстан.

 

 

Документът подписаха ръководителят на ДК “Росатом” Сергей Кириенко и председателят на Националната атомна компания на Казахстан „Казатомпром“ Владимир Школьник в четвъртък, предаде кореспондентът на “Интерфакс” от церемонията по подписването.

В проекта се разглежда централа с реактор тип ВВЭР  и инсталирана електрическа мощност от 300 до 1200 MW. Съгласно документа, страните също имат намерение да си сътрудничат по въпроса за осигуряване на АЕЦ с ядрено гориво с възможност за кооперирано производство или компоненти за него на територията на Казахстан.

Също беше подписана “пътна карта” за регулиране на въпросите използване на урановите находища „Харасан-1″, „Акдала“, „Южен Инкай“ в Казахстан. Подписването на допълненията към договорите се планира до 28 октомври тази година.

Освен това, „Росатом“ и „Казатомпром“ са подписали комплексна програма за развитие на руско-казахстанското сътрудничество в областта на мирния атом, а също са се договорили за сътрудничество в областта на алтернативната енергетика и производството на редки и редкоземни метали.

Преди подписването в разговор с журналистите Кириенко съобщи, че окончателната цена на строителството на АЕЦ в Казахстан ще бъде определена след изготвяне на технико-икономическата обосновка за построяването на централата.

“Сега световните цени на блок с електрическа мощност малко над 1000 MW е от порядъка на 5 милиарда долара. Допускам, че в Казахстан тя може да е малко по-ниска”, - заяви той. Според думите му, документацията с техническото задание за строителството на централата ще бъде готова до половин година девет месеца.

За първи път намерението да се построи АЕЦ (в района на езерото Балхаш, в центъра на републиката) беше обнародвано в Казахстан през 1998 година. Обаче обществеността възприе тези планове крайно негативно, и дейностите по разработване на проекта бяха преустановени.

През ноември 2006 година правителството прие постановление за подготовка на строителството на АЕЦ в Мангистауска област на 10 километра от Актау на базата на бившия атомен енергиен комбинат (МАЕК), използващ реактор на бързи неутрони. Сега това производство е ликвидирано, горивото се утилизира, а самият комбинат е предаден в състава на националната атомна компания „Казатомпром“.

Тогава е било взето решение да се строи АЕЦ на базата на реактори със средна мощност ВБЭР-300 руска или европейска разработка. Руските специалисти тогава обещаха да разработят технико-икономическа обосновка (ТИО) и обосноваване на инвестициите по проекта за АЕЦ до 2009 година. Обаче през февруари 2009 година правителството на републиката спря проекта до регулиране с Русия на въпросите за предаване на интелектуалната собственост.

През януари тази година президентът Назарбаев възложи на правителството до края на първото тримесечие на 2014 година да реши въпроса за площадката на атомната електроцентрала.

Източник: Интерфакс

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари